Μέθοδοι εκτύπωσης 3D


Κείμενο & εικόνες: 3Dedge

Η τρισδιάστατη εκτύπωση έκανε την εμφάνισή της τη δεκαετία του ’80 και από τότε μέχρι τώρα έχει εξελιχθεί στο σημείο να μπορεί να αγοράσει όποιος θέλει έναν 3D printer και να εκτυπώνει ό,τι θέλει με ακρίβεια στο σπίτι του. Υπάρχουν διαφορετικές μέθοδοι εκτύπωσης 3D και ανάλογα τη μέθοδο υπάρχουν αυξομειώσεις στην τιμή και στην τεχνογνωσία που χρειάζεται.


Fused Deposition Modeling & Fused Filament Fabrication (FDM & FFF)
Οι 2 αυτές ονομασίες αναφέρονται στην ίδια διεργασία εκτύπωσης. Είναι η πιο διαδεδομένη και η πιο προσιτή από άποψη κόστους.
Η εκτύπωση γίνεται ως εξής: λιωμένο πλαστικό το οποίο εναποτίθεται, μέσω ενός θερμαινόμενου extruder (εξωθητής), ένα στρώμα τη φορά πάνω στην επιφάνεια εκτύπωσης, ανάλογα με τα 3D data που έχουν δωθεί στον εκτυπωτή. Κάθε στρώμα ψύχεται και σκληραίνει αμέσως αφού εκχυθεί και συνδέεται με το προηγούμενο στρώμα.



Stereolithography (SL)

Η στερεολιθογραφία είναι αναγνωρισμένη ως η πρώτη διεργασία τρισδιάστατης εκτύπωσης και σίγουρα η πρώτη που έγινε προσβάσιμη στο ευρύ κοινό. Η SL βασίζεται στην τεχνολογία λέιζερ και τα αναλώσιμα εκτύπωσης είναι φωτοπολυμεριζόμενη ρητίνη που αντιδρά με το laser και στερεοποιείται με ακριβή τρόπο για τη δημιουργία μερών υψηλής λεπτομέρειας.

DLP (Digital Light Processing)

Είναι παρόμοια διαδικασία εκτύπωσης με αυτή της στερεολιθογραφίας και χρησιμοποιεί φωτοπολυμεριζόμενα αναλώσιμα. Η μεγάλη διαφορά είναι η πηγή φωτός. Η διαδικασία αυτή χρησιμοποιεί πιο συμβατική πηγή φωτός όπως λάμπα UV ή οι πιο σύγχρονες λάμπα πυρακτώσεως στο ορατό φάσμα το οποίο φωτίζει μία επιφάνεια υγρών κρυστάλλων και έπειτα εφαρμόζεται σε ολόκληρη την επιφάνεια του φωτοπολυμεριζόμενου υλικού με ένα μόνο πέρασμα, πράγμα που την κάνει πιο γρήγορη στην εκτύπωση από την SL.


Laser Sintering / Laser Melting
Είναι διαδικασία τρισδιάστατης εκτύπωσης με βάση το laser που χρησιμοποιεί υλικά εκτύπωσης σε μορφή σκόνης. Το laser ακολουθεί την προκαθορισμένη πορεία, ανάλογα με τις ρυθμίσεις του 3D μοντέλου που έχουν δοθεί στον εκτυπωτή, στην επιφάνεια εκτύπωσης, η οποία αποτελείται από συμπιεσμένο υλικό εκτύπωσης σε σκόνη. Όταν το laser αντιδρά με την επιφάνεια του υλικού ενώνει τα σωματίδια μεταξύ τους δημιουργώντας ένα συμπαγές αντικείμενο. Αφού κάθε layer ολοκληρώνεται, η επιφάνεια εκτύπωσης χαμηλώνει και ένας μηχανισμός λειαίνει την σκόνη στην επιφάνεια πριν γίνει το επόμενο πέρασμα.

Αυτές είναι οι πιο διαδεδομένες μέθοδοι τρισδιάστατης εκτύπωσης.
Στη 3Dedge προτείνουμε, ανάλογα με το σκοπό και τον προϋπολογισμό που διαθέτει είτε τους FFF εκτυπωτές είτε τους SL.

Και οι δύο τεχνολογίες προσφέρουν εξαιρετικά αποτελέσματα και κάθε μία έχει τα υπέρ και τα κατά της. Με την ενασχόληση και τον πειραματισμό, όμως, μειώνονται οι διαφορές. Βασική προϋπόθεση στο 3D printing είναι η ενασχόληση με τον ίδιο εκτυπωτή και τα υλικά εκτύπωσης έτσι ώστε ο κάθε χρήστης να μπορεί να βγάλει το μέγιστο από τον εκτυπωτή του.







Πηγή: https://3dedge.eu/



Σχόλια