Τετάρτη, 29 Ιουνίου 2016

Adobe Illustrator & Photoshop tutorial: Create a low-poly portrait


In this tutorial, Brazilian designer Breno Bitencourt shows you step-by-step how to create a stylish low-poly portrait in Illustrator and Photoshop. The secret to creating works in this style is working from the best reference photos – and first off Breno reveals how to capture these (using himself as a model). He then reveals how to work these up in Photoshop, then create a vector version in Illustrator.

Δευτέρα, 27 Ιουνίου 2016

Graphic Design & Ψυχολογία της Gestalt


Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά
Graphic Designer

// Ένας από τους σημαντικότερους μουσικούς του περασμένου αιώνα ο “Νονός της Soul” μουσικής James Brown είχε πει ότι για να μπορέσει να γίνει κάποιος σπουδαίος μουσικός θα πρέπει να μάθει πρώτα να ακούει και μετά να δημιουργεί. Η συγκεκριμένη άποψη δεν θα μπορούσε να είναι λιγότερο αληθής και στην περίπτωση του graphic design. Για να μπορέσει κάποιος να γίνει αποτελεσματικός graphic designer θα πρέπει πρώτα να μάθει να βλέπει.

Παρασκευή, 24 Ιουνίου 2016

Εκτύπωση μηνιαίου ημερολογίου από το Microsoft OutlookΚείμενο εικόνες:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας

Στο άρθρο αυτό θα διαβάσετε ένα απλό, πρακτικό και γρήγορο τρόπο εκτύπωσης ενός μηνιαίου χρονοδιαγράμματος από το Microsoft Outlook. Ίσως αυτό σας φανεί χρήσιμο όσες φορές υπάρχει ανάγκη, για κάποιο project, να κρατήσετε κάποιο χρονοδιάγραμμα ώστε να θυμάστε τις ενέργειες που πρέπει να κάνετε κάθε μέρα. Ακόμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την παρακάτω διαδικασία για να έχετε σωστά και άμεσα το ημερολόγιο για όποιο μήνα θέλετε, ώστε να το επεξεργαστείτε στη συνέχεια. Για όλες αυτές τις περιπτώσεις ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Τετάρτη, 22 Ιουνίου 2016

8 τεχνικές που κάθε φωτογράφος πρέπει να γνωρίζει


Κείμενο & εικόνες:
Η φωτογραφία φαίνεται εύκολη με την πρώτη ματιά. Απλά καδράρεις και πατάς το κουμπί. Η πραγματικότητα είναι ότι, ο καθένας μπορεί να τραβήξει μια φωτογραφία, αλλά δεν μπορούν όλοι να γίνουν επαγγελματίες. Υπάρχουν πολλά περισσότερα στην φωτογραφία από το «σημάδεψε και τράβα». Η φωτογραφία είναι μια δεξιότητα που μόνο λίγοι έχουν την υπομονή και το πάθος για να «κολλήσουν» με αυτή.

Δευτέρα, 20 Ιουνίου 2016

Τυπογραφία


Αγγελική Μιχαλοπούλου Καρρά
Graphic Designer

// Δεν είναι λίγες οι φορές που σε κάποια συζήτηση με φίλους έχει λεχθεί η γνωστή φράση “Ένα βιβλίο δε θα σώσει ποτέ τον κόσμο αυτό”. Ένα μόνο βιβλίο ίσως όχι, όλα όμως τα βιβλία του κόσμου που ζούμε σίγουρα μπορούν κι έχουν κάνει τη διαφορά. Δε θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι όλη η γνώση, ως κατάκτηση του ανθρώπινου πολιτισμού, έχει περάσει μέσα από τις σελίδες κάποιου βιβλίου, έχει τυπωθεί ή για να εναρμονιστούμε με τη σύγχρονη πραγματικότητα, έχει αποτυπωθεί ψηφιακά μέσα από τις σελίδες ενός ιστότοπου. Ο γραπτός λόγος είναι αυτός που συνέβαλε τα μέγιστα στην ανάπτυξη του πολιτισμού και στη δυνατότητα κατάκτησης της γνώσης από ένα μεγάλο σύνολο ανθρώπων.

Συγκέντρωση έντυπου εκδοτικού υλικού.


Το Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας –συνεχίζοντας τις προσπάθειες καταγραφής της ελληνικής παραγωγής βιβλίων και περιοδικών που αφορούν την τυπογραφία, τη γραφιστική, τις γραφικές τέχνες και τη διαφήμιση– απευθύνει κάλεσμα προς κάθε ενδιαφερόμενο για τη συγκέντρωση αντίστοιχου υλικού, υπενθυμίζοντας ότι μακροπρόθεσμος στόχος του Αρχείου αποτελεί η δημιουργία ειδικής βιβλιοθήκης εφαρμοσμένων τεχνών.

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2016

Συσκευασίες με διαφάνεια


Κείμενο:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας

Beauty lies in the eyes of beholder (H ομορφιά βρίσκεται στα μάτια του θεατή). Σύμφωνα με τη φράση αυτή, αν και όλοι γεννιούνται με την αίσθηση του «ωραίου», ταυτόχρονα το «ωραίο» δεν έχει την ίδια έννοια και σημασία για όλους. Έτσι ενώ το "ωραίο" είναι μια σχετική έννοια, παρολαυτά ισχύει το γεγονός ότι όταν ένα πράγμα μας αρέσει πολύ, θέλουμε να το βλέπουμε, να το θαυμάζουμε και να το αγγίζουμε ακόμη και αν αυτό είναι ένα ύφασμα, ένα παιχνίδι, ένα κατοικίδιο ζώο, ένα σχέδιο ή ένα τυχαίο αντικείμενο. 

Πέμπτη, 16 Ιουνίου 2016

Ποιος έφτιαξε την αφίσα του Athens Digital Arts Festival;


Από την Μαρία Παππά, Lifo

Μιλήσαμε με τους δημιουργούς των πιο εντυπωσιακών πόστερ στους δρόμους της Αθήνας. 
Με κεντρικό θέμα το Digital Pop, το ADAF 2016 εξερευνά τις διαφορετικές πτυχές του ποπ στην ψηφιακή εποχή, όπως αυτές εξελίσσονται μέσα από τις νέες τεχνολογίες και το Διαδίκτυο. Η δημιουργική ομάδα DesignPark έφτιαξε μια σειρά από τις πιο εντυπωσιακές αφίσες που έχουμε δει τελευταία. 

Τρίτη, 14 Ιουνίου 2016

PosterBattle 2016 - Διαγωνισμός Αφίσας


Για 3η συνεχόμενη χρονιά, στο πλαίσιο του ToolkitDesignersMeeting 2016 , το DesignToolkit σε συνεργασία με τον διεθνή οργανισμό PosterPoster προκηρύσσουν διαγωνισμό σχεδιασμού αφίσας, ανοιχτό σε φοιτητές/σπουδαστές design από όλο τον κόσμο.

T-Shirt για γραφίστες


Κείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας

Καλοκαίρι! νομίζω ότι είναι η κατάλληλη εποχή να φορέσουμε τη δημιουργικότητα μας και να την πάμε για ένα μπάνιο ή μια βόλτα. Μας βασάνισε και τη βασανίσαμε έναν ολόκληρο χειμώνα, ήρθε η ώρα να ξεκουραστούμε και να χαλαρώσουμε παρέα.
Στο άρθρο αυτό θα δείτε μια σειρά από T-shirts, που βρήκα στο Pinterest, που είναι σχεδιασμένα από γραφίστες για γραφίστες.

Παρασκευή, 10 Ιουνίου 2016

Εικόνες από την εκτύπωση Offset ενός εντύπου


Η Όφσετ (Offset) είναι μια εκτυπωτική μέθοδος που χρησιμοποιείται για την αναπαραγωγή κειμένων και εικόνων. Η όφσετ στηρίζεται στην φωτογράφιση του θέματος (φωτομεταφορά) στην επιφάνεια μεταλλικών εκτυπωτικών πλακών με τέτοιο τρόπο που επιτρέπει την διαφορετική χημική συμπεριφορά των διάφορων περιοχών της επιφάνειάς τους. Οι σύγχρονες εκτυπωτικές πλάκες αποτελούνται από αλουμίνιο αλλά στο παρελθόν έχουν υπάρξει πλάκες από ψευδάργυρο (τσίγκος).

Σάββατο, 4 Ιουνίου 2016

Σοφά λογότυπα


Η κουκουβάγια ή γλαύξ (αιτ. γλακα), είναι ένα από τα λίγα πτηνά που έγιναν έμβλημα από την αρχαιότητα. Συμβόλιζε τη σοφία και είχε συνδεθεί με την θεά Αθηνά. Γι αυτό και σε όλες τις αναπαραστάσεις η θεά Αθηνά κρατά μια περικεφαλαία και ένα δόρυ, ενώ δίπλα υπήρχε μια κουκουβάγια. Επιπλέον, η κουκουβάγια είναι ένα πτηνό που έχει την ικανότητα να διακρίνει τα πάντα μέσα στο σκοτάδι. Μπορεί να βλέπει, δηλαδή, στην αθέατη πλευρά των πραγμάτων, όλα όσα δεν μπορούν να δουν οι άλλοι, γεγονός που την καθιστά την σοφότερη του ζωικού βασιλείου.
Στο άρθρο αυτό θα δείτε ορισμένα λογότυπα που έχουν ως κεντρικό θέμα μια κουκουβάγια.