Δευτέρα, 29 Φεβρουαρίου 2016

ΦΕΣΤΙΒΑΛ I LOVE GRAPHIC | Νέα ημερομηνία υποβολής υλικού διαγωνισμού αφίσας και motion design


Η ιστοσελίδα I LOVE GRAPHIC, ανακοινώνει νέα ημερομηνία παράδοσης για την συμμετοχή στο διαγωνισμό αφίσας και motion design που διοργανώνει στα πλαίσια του Φεστιβάλ γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας Ι LOVE GRAPHIC και καλεί αυτούς που αγαπούν την γραφιστική και οπτική επικοινωνία να συμμετέχουν. Μπορείτε να στείλετε τις συμμετοχές σας, το αργότερο μέχρι τις 18 Απριλίου 2016, στο email της ιστοσελίδας ilovegraphic1@gmail.com

Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2016

Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας - Παρουσίαση βιβλιογραφίας


Η αστική εταιρεία μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα "Αρχείο Οπτικής Επικοινωνίας Ελλάδας", την Πέμπτη, 17 Μαρτίου, στις 12 μ.μ. θα παρουσιάσει τη βιβλιογραφία για την τυπογραφία, τη γραφιστική, τις γραφικές τέχνες και τη διαφήμιση στην Ελλάδα (16ος – 21ος αι.). Η παρουσίαση θα γίνει στο Αμφιθέατρο Φυσικής στο ΤΕΙ Αθήνας (Αγίου Σπυρίδωνος, Αιγάλεω). Είσοδος ελεύθερη.

Σάββατο, 20 Φεβρουαρίου 2016

Από την Camera Obscura στην ψηφιακή εικόνα


Επιμέλεια: Γιώργος Μαρκοζάνης, Φωτογράφος

Οι πρώτες φωτογραφίες αποτελούν ουσιαστικά απλές προβολές εικόνων πάνω σε κάποια επιφάνεια. Ως πρώτη φωτογραφική "μηχανή" μπορεί να θεωρηθεί ένα σκοτεινό δωμάτιο ή κουτί (camera obscura) που στη μία άκρη διαθέτει μια γυαλιστερή επιφάνεια και στην απέναντι άκρη μία πολύ μικρή οπή. Σε μια τέτοια κατασκευή, οι ακτίνες του φωτός διαδίδονται μέσα από την οπή και σχηματίζουν πάνω στην επιφάνεια ένα είδωλο των αντικειμένων έξω από το δωμάτιο ή κουτί.

Τετάρτη, 17 Φεβρουαρίου 2016

Οι αφίσες της NASA για τα μελλοντικά διαστημικά ταξίδια


Στο άρθρο αυτό θα δείτε 14 αφίσες από τη NASA που αφορούν τα διαστημικά ταξίδια του μέλοντος. Οι αφίσες είναι μια συνέχεια της σειράς Exoplanet Travel Bureau που δημιουργήθηκε για πρώτη φορά από το JPL’s design studio πέρυσι. 

Τρίτη, 16 Φεβρουαρίου 2016

Εισαγωγή στη Βαθυτυπία


Κείμενο & εικόνες: Περιοδικό CMYK

Η μέθοδος της Βαθυτυπίας, κάποια από τα προϊόντα της οποίας είναι γνωστά και με το όνομα «γκραβούρες» (από την τεχνολογία απεικόνισης του κυλίνδρου της), πρωτοεμφανίζεται στα τέλη του 19ου αιώνα. Τότε, η μέθοδος αν και πολύ διαφορετική από τη σημερινή της μορφή, είχε καταφέρει να επικρατήσει χάρη στην απλότητά της και την εξαιρετική ποιότητα και αντοχή των αντιτύπων που μπορούσε να αναπαραγάγει.

Κυριακή, 14 Φεβρουαρίου 2016

Τα στάδια υλοποίησης ενός σχεδιαστικού προϊόντοςΚείμενο:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας

Στο άρθρο αυτό θα περιγραφεί η διαδικασία υλοποίησης των σχεδιαστικών προϊόντων. Θα αναλυθούν, δηλαδή, τα στάδια που ακολουθεί ένας γραφίστας προκειμένου να δημιουργήσει ένα σχεδιαστικό προϊόν (λογότυπο, φυλλάδιο, ιστοσελίδα κ.λπ.), μετά από εντολή του πελάτη του.

Παρασκευή, 12 Φεβρουαρίου 2016

Συνεκτύπωση εντύπων: Μύθοι και πραγματικότητα


Κείμενo,εικόνες: Typografos.gr
Τα τελευταία χρόνια η offset είναι η πιο διαδεδομένη μέθοδος εκτύπωσης. Πάνω από το 60% των τυπωμένων προϊόντων (έντυπα, εταιρική ταυτότητα, συσκευασία κλπ) έχουν τυπωθεί offset. Το βασικό πλεονέκτημα της offset εκτύπωσης είναι το χαμηλό κόστος, ωστόσο το αρχικό κόστος είναι ακριβό εφόσον υπάρχει η χρέωση των τσίγκων, παρ’ όλα αυτά όσο αυξάνεται το τιράζ τόσο μειώνεται το αρχικό κόστος. 

Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016

Κανονισμός του 1968 για τη λειτουργία των τυπογραφείων


Δεν θυμάμαι πως ακριβώς έπεσε στα χέρια μου ο κανονισμός του 1968, που αφορούσε την ορθή λειτουργία των τυπογραφείων. Από ότι έμαθα στη συνέχεια, βρέθηκε ξεχασμένο σε ένα τυπογραφείο, μέσα σε ένα κιβώτιο με παλιά εργαλεία. Ο κανονισμός είναι γραμμένος στην καθαρεύουσα και αναφέρεται με κάθε λεπτομέρεια, από την καθαριότητα και υγιεινή του χώρου, τη διάταξη των μηχανών, την αντιμετώπιση ατυχημάτων μέχρι και τον τρόπο συμπεριφοράς των εργαζόμενων και του αφεντικού. 

Το Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας σου δίνει τη δυνατότητα να γίνεις επαγγελματίας για μια ημέρα!


Το Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας στις 16, 17 & 18 Φεβρουαρίου, ανοίγει τις πόρτες του και υποδέχεται όλους όσους επιθυμούν να κάνουν το όνειρο τους πραγματικότητα, σπουδάζοντας το επάγγελμα που πάντα ονειρευόντουσαν.
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την αναλυτική παρουσίαση της ειδικότητας που έχουν επιλέξει, των μαθημάτων και πως αυτά πραγματοποιούνται, καθώς και τις επαγγελματικές προοπτικές στο επαγγελματικό κλάδο που επιθυμούν να εργαστούν με την ολοκλήρωση των σπουδών τους. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις εγκαταστάσεις του Ι.ΙΕΚ ΞΥΝΗ Μακεδονίας, Βαλαωρίτου 9, στη Θεσσαλονίκη.

Δευτέρα, 8 Φεβρουαρίου 2016

Ο νόμος για την πνευματική ιδιοκτησία


Το άρθρο αυτό αναφέρεται στο θέμα της πνευματικής ιδιοκτησίας και των δικαιωμάτων των σχεδιαστών. Ουσιαστικά παρουσιάζει το σχετικό νόμο (2121/1993), χωρίς να γίνεται οποιαδήποτε ερμηνεία ή επεξήγηση. Για τυχόν διευκρινίσεις επικοινωνήστε με κάποιο δικηγόρο, τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΟΠΙ) ή άλλο εξειδικευμένο νομικό σύμβουλο.

Παρασκευή, 5 Φεβρουαρίου 2016

Graphic Stories Cyprus 2016 | Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου


“Το design δημιουργεί κουλτούρα, η κουλτούρα διαμορφώνει τις αξίες και οι αξίες καθορίζουν το μέλλον”, Robert Peters

Στον απόηχο της 1ης επιτυχημένης Συνάντησης Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου συνεχίζουμε δυναμικά στην υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει από την αρχή, με την πραγματοποίηση του Graphic Stories Cyprus 2016. Η ανοικτή για το κοινό εκδήλωση δημιουργήθηκε για να καλύψει κάτι που έμοιαζε να λείπει όλα αυτά τα χρόνια από την Κύπρο, σε σχέση πάντα με το graphic design.

Πέμπτη, 4 Φεβρουαρίου 2016

I LOVE GRAPHIC - ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ


Η ιστοσελίδα I LOVE GRAPHIC, ανακοινώνει πρόσκληση για εθελοντική βοήθεια στο πρώτο Φεστιβάλ γραφιστικής και οπτικής επικοινωνίας Ι LOVE GRAPHIC και καλεί αυτούς που αγαπούν τις γραφιστικές τέχνες να συμμετέχουν.

Ο τυπωμένος χρωματικός οδηγός RGB


H Αμερικανίδα καλλιτέχνης Tauba Auerbach δημιούργησε έναν οδηγό που αποτυπώνει όλα τα χρώματα που διαθέτει η χρωματική παλέτα RGB. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τρία διαφορετικά βιβλία, που η ράχη του καθενός έχει κοπεί κατά μήκος τριών διαδοχικών, διαφορετικών σημείων του χρωματικού άξονα.

Τρίτη, 2 Φεβρουαρίου 2016

Γραμμικά σχέδια, σε ανάπτυγμα, για θήκες CD και DVDΣτο άρθρο αυτό θα βρείτε γραμμικά σχέδια, σε ανάπτυγμα, για τη δημιουργία εξώφυλλων συσκευασίας και θήκες για CD και DVD. Όσο και αν φαίνεται παρωχημένη τεχνολογία, τελικά δεν είναι! Αρκεί να σκεφτεί κανείς τα μουσικά cd και DVD με ταινίες στις εφημερίδες, ορισμένα δισκοπωλεία και videoclub που έχουν απομείνει, εταιρίες λογισμικού κ.ό.κ. που χρησιμοποιούν ακόμα το συγκεκριμένο τρόπο διανομής ψηφιακού υλικού.