Σοφά λογότυπα


Η κουκουβάγια ή γλαύξ (αιτ. γλακα), είναι ένα από τα λίγα πτηνά που έγιναν έμβλημα από την αρχαιότητα. Συμβόλιζε τη σοφία και είχε συνδεθεί με την θεά Αθηνά. Γι αυτό και σε όλες τις αναπαραστάσεις η θεά Αθηνά κρατά μια περικεφαλαία και ένα δόρυ, ενώ δίπλα υπήρχε μια κουκουβάγια. Επιπλέον, η κουκουβάγια είναι ένα πτηνό που έχει την ικανότητα να διακρίνει τα πάντα μέσα στο σκοτάδι. Μπορεί να βλέπει, δηλαδή, στην αθέατη πλευρά των πραγμάτων, όλα όσα δεν μπορούν να δουν οι άλλοι, γεγονός που την καθιστά την σοφότερη του ζωικού βασιλείου.
Στο άρθρο αυτό θα δείτε ορισμένα λογότυπα που έχουν ως κεντρικό θέμα μια κουκουβάγια.


Ασημένιο Αθηναϊκό τετράδραχμο, περ. 480–420 πΧ. (Πηγή: Wikimedia)
Από τον 6ο αιώνα πΧ και για 400 χρόνια , μια κουκουβάγια κοσμεί τη μία πλευρά των αρχαίων αθηναϊκών νομισμάτων, ενώ στην άλλη υπήρχε η προτομή της θεάς Αθηνάς. Τα νομίσματα αυτά έγιναν γνωστά στην ιστορία ως «Αθηναϊκές Γλαύκες», που έθεσαν τους βασικούς κανόνες της νομισματοκοπίας και καθόρισαν τη βάση των εμπορικών συναλλαγών σε ολόκληρο τον γνωστό τότε κόσμο.




Η γλαύκα εμφανίστηκε και πάλι στη μια όψη της δραχμής και αρκετά χρόνια αργότερα στο σύγχρονο ελληνικό νόμισμα του ενός (1) ευρώ.


Το σήμα των βιβλίων του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ), ήταν η κουκουβάγια. Ήταν υπεύθυνος για την έκδοση όλων των διδακτικών βιβλίων του Δημοτικού, του Γυμνασίου, του Λυκείου και διαφόρων σχολών. Καταργήθηκε το 2012.

Η εφημερίδα LiFO στο editorial της με τίτλο «Nα σας συστήσουμε τον Τέλη!» (10/9/2007)  παρουσιάζει το λογότυπο της «Τέλη», μια αθηναϊκή γλαύκα.


Μέρος και ολόκληρο το λογότυπο
των Φροντιστήρια Ξένων Γλωσσών
So Easy, 


TRIPADVISOR, Online ταξιδιωτικό γραφείο

ACS Athens (American Community Schools)



Δειπνοσοφιστήριον, Catering Γάμου Βάπτισης Δεξίωσης


Cookoovaya


Μέρος και ολόκληρο το λογότυπο που σχεδιάστηκε για τις ανάγκες
της 
εκπαιδευτικής δραστηριότητας του εκδοτικού οίκου Νομική Βιβλιοθήκη.

KERING SITE


Κουκουβάγια & Μπούφος
Η λέξη «γλαύκα» περιγράφει κάθε μέλος της βιολογικής τάξης Γλαυκόμορφα (Strigiformes), η οποία περιλαμβάνει περίπου 200 είδη. Στην αρχαία Ελλάδα η «γλαύκα» ταυτιζόταν με το είδος «Μικρή Κουκουβάγια», η οποία επιστημονικά ονομάζεται «Αθηνά η νυκτία» (Athene noctua), έχει κίτρινα μάτια,  ύψος γύρω στα 22 εκ. και βάρος 180 γραμμάρια
 Υπάρχει όμως άλλη μια «γλαύκα», μεγαλύτερη σε μέγεθος (ύψος γύρω στα 70 εκ.), με την ονομασία «Μπούφος» (Bubo). Το είδος αυτό παρόλο που επίσης έχει σπινθηροβόλο βλέμμα και βλέπει και κυνηγά στο σκοτάδι, το όνομά της στη σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί συνώνυμο του «Ανόητου». Οι ουσιαστικές διαφορές του μπούφου από την κουκουβάγια, είναι το μέγεθος, τα μάτια του είναι πορτοκαλιά αντί για κίτρινα και φέρει δυο χαρακτηριστικούς θυσάνους φτερών στα αυτιά του.


Σχετικά άρθρα

Πηγές
  • Wikimedia
  • Οι αναφερόμενες διευθύνσεις των εταιριών στις οποίες ανήκουν τα λογότυπα





Σχόλια