2η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου Graphic Stories Cyprus 2016


Με επιτυχία ολοκληρώθηκε για δεύτερη χρονιά η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου, Graphic Stories Cyprus, στη Λευκωσία, το τριήμερο 26-28 Φεβρουαρίου 2016.

Εργαστήρια
Δύο πολύ ενδιαφέροντα εργαστήρια με θέματα την καλλιγραφία και τη δημιουργία ePub e-book με τη χρήση του σχεδιαστικού προγράμματος InDesign, φιλοξενήθηκαν στη 2η συνάντηση μας. Η διεθνούς φήμης καλλιγράφος, Georgia Angelopoulos, ταξίδεψε από τον Καναδά στην Κύπρο για να μυήσει το κοινό του Graphic Stories Cyprus στις παραδόσεις της χειρογραφίας και της καλλιγραφίας μέσω ενός 3ήμερου workshop με τίτλο: “Κάτι παλιό, κάτι νέο: Επανεξετάζοντας το Αρχαίο Κυπριακό Συλλαβάριο”. 


Workshop Calligraphy | Georgia Angelopoulos

Ο Νίκος Γαζετάς, Adobe Certified Expert και Instructor, χρησιμοποιώντας το InDesign για τη δημιουργία ηλεκτρονικών βιβλίων, ePub, παρουσίασε μέσα από ένα διήμερο εργαστήριο το πως μπορεί ένας γραφίστας με το πρόγραμμα που ήδη γνωρίζει για τη σελιδοποίηση και το σχεδιασμό εντύπων να σχεδιάσει ένα ηλεκτρονικό βιβλίο με την κατάληξη .epub που είναι εμπλουτισμένο και περισσότερο προσαρμόσιμο από ένα απλό pdf. Τα εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στον πάντα φιλόξενο και ζεστό ισόγειο χώρο της εφημερίδας "Πολίτης", που για μία ακόμη φορά, ως χορηγός επικοινωνίας, απέδειξε την έμπρακτη στήριξη του σε κάθε πρωτοβουλία που προάγει τις τέχνες και τον πολιτισμό.

Workshop Indd - epub, ebook | Νίκος Γαζετάς


Έκθεση IRPC
Στον ίδιο χώρο φιλοξενήθηκε και η έκθεση του International Reggae Poster Contest που περιελάμβανε 80 αφίσες σχεδιαστών από όλο τον κόσμο. Στόχος του διαγωνισμού είναι η προώθηση της Reggae μουσικής και η υποστήριξη του Alpha Boys School.



Στα εγκαίνια της έκθεσης, ο Κύπριος Dub Ποιητής και Αναπληρωτής Καθηγητής στο τμήμα Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, Haji Mike, ταξίδεψε το φιλότεχνο κοινό από τη Τζαμάικα στη Βρετανία και τελικά στην Κύπρο, χρησιμοποιώντας ως άξονα αναφοράς της παρουσίασης του τη μουσική Reggae. Τα εγκαίνια της έκθεσης πλαισιώθηκαν από Reggae πάρτυ με τη συμμετοχή των Roots Crew Soundsystem, και ζωντανή οπτικοακουστική μετάδοση από την ιστοσελίδα Cyprus Dub Community Radio.

Διαλέξεις
Οι διαλέξεις του Graphic Srories Cyprus πραγματοποιήθηκαν στο χώρο της πύλης Αμμοχώστου, στις 27 Φεβρουαρίου, υπό την αιγίδα του Δημάρχου Λευκωσίας Κωνσταντίνου Γιωρκάτζη, καθώς και του Δήμου Λευκωσίας. Ο εικονογράφος και animator Αρίσταρχος Παπαδανιήλ παρουσίασε τη δημιουργική πορεία για την υλοποίηση μιας “Γραφιστορίας”, συνδυάζοντας ήχους, γράμματα και εικόνες, ενώ για ένα επίκαιρο αλλά ταυτόχρονα διαχρονικό θέμα μίλησε η σχεδιάστρια Αφροδίτη Ηλιοπούλου καθοδηγούμενη από το ερευνητικό της ενδιαφέρον για τη Σχεδίαση και Οπτικοποίηση της Πληροφορίας στην Πολιτική. Ο Ρένος Δημητρίου μας μίλησε για το Cyprus Creative Club, τα Κυπριακά βραβεία Design και διαφήμισης Pygmalion και το Art Directors Club Europe, ADC*E. 

Οι διοργανωτές του GSC, Αγγελική Μιχαλοπούλου & Μίλτος Καρράς

Οι Φάνος Χριστοφή και Μίλτος Σεργίου ανέδειξαν μέσα από την ομιλία τους, τη σημασία της Ιστοσελίδας ως μέσο διαφήμισης και προώθησης υπηρεσιών και ανέλυσαν τις βασικές πτυχές της αρμονικής ολοκλήρωσης ενός website από την πλευρά της οπτικής σχεδίασης και αλληλεπίδρασης με τον χρήστη. Η βραδιά συνεχίστηκε με τη διάλεξη του Ευριπίδη Ζαντίδη, Αναπληρωτή Καθηγητή Γραφιστικής Επικοινωνίας και Πρόεδρο στο Τμήμα Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο οποίος παρουσίασε και ανέλυσε τη Σημειωτική της Εθνικής μας Ταυτότητας σε σχέση με την Οπτική Επικοινωνία στις έντυπες διαφημίσεις. Η πρόεδρος του συνδέσμου ACHDAC, Κατερίνα Παπαδοπούλου, έκλεισε τη βραδιά μιλώντας για τους σκοπούς του συνδέσμου και με αφορμή τη συμπλήρωση 10 χρόνων δράσης του στην Κύπρο εγκαινίασε έκθεση με 35 αφίσες, όσες και οι συγγενείς καρδιοπάθειες. 


Στόχοι
Η 2η Συνάντηση Σχεδιαστών Οπτικής Επικοινωνίας Κύπρου διοργανώθηκε υπό την στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας & Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και της Τράπεζας Κύπρου, θέτοντας ως στόχο την καλλιέργεια εικαστικής παιδείας και την ανάπτυξη κριτικής αντίληψης γύρω από τις σύγχρονες γραφικές τέχνες και τα θέματα που τις απασχολούν, τόσο σε τοπικό επίπεδο όσο και διεθνώς. 
Παράλληλα συνέβαλε στην προώθηση και προβολή της Κυπριακής οπτικής επικοινωνίας και δημιουργίας όχι μόνο στην Κύπρο, αλλά και στο εξωτερικό και στην ενθάρρυνση της δικτύωσης με πολιτιστικά ιδρύματα, φορείς και ομάδες σύγχρονης τέχνης στο εξωτερικό. Η διοργάνωση εκθέσεων, συνεδρίων και εργαστηρίων είχε ως στόχο την κατάδειξη και την προώθηση της αξίας της οπτικής επικοινωνίας στο ευρύ κοινό, τη δημιουργία κουλτούρας και αξιών καθώς και τη διασύνδεσή της με τα τεκταινόμενα στο κοινωνικό πεδίο.


Συνεχίζουμε...
Το Graphic Stories Cyprus, ξεκίνησε και συνεχίζει σαν ένα ταξίδι με συγκεκριμένους στόχους και προορισμούς που όμως στην πορεία δεν διστάζει να εξερευνήσει νέους τόπους, να βάλει στο τραπέζι καινούργιους χάρτες και να περάσει από νέα μονοπάτια.


“Το design είναι σε ό,τι φτιάχνουμε, αλλά είναι επίσης και μεταξύ αυτών των πραγμάτων. Είναι ένα μείγμα τέχνης, επιστήμης, αφήγησης, προπαγάνδας, και φιλοσοφίας”, Erik Adigard

Φωτογραφίες: Μιχάλης Θεοχαρίδης



Σχόλια