Ένας χρωματικός κατάλογος 271 χρόνια πριν την Pantone


Αγγλικό κείμενο και εικόνες thisiscolossal.com

Το 1692 ένας καλλιτέχνης με την ονομασία «A. Boogert», έγραψε ένα βιβλίο, στα Ολλανδικά, με θέμα τη μίξη των χρωμάτων. Στο βιβλίο αυτό δεν ασχολήθηκε μόνο με την παρουσίαση και τη χρήση των χρωμάτων στη ζωγραφική αλλά ανέλυσε τον τρόπο δημιουργίας διαφορετικών αποχρώσεων καθώς και την εναλλαγή των τόνων με την προσθήκη τριών διαφορετικών αναλογιών νερού. Το εγχείρημα μπορεί να φαίνεται αρκετά απλό, αλλά το τελικό αποτέλεσμα είναι εξαιρετικό για την λεπτομέρεια και την έκταση της ύλης του.
Το βιβλίο αποτελείται από οκτακόσιες σελίδες με χειρόγραφα κείμενα και με εικόνες ζωγραφισμένες με το χέρι. Ο τίτλος του είναι «Traité des couleurs servant à la peinture à l’eau» και ήταν ο ποιο περιεκτικός οδηγός για τα χρώματα και τη ζωγραφική, στην εποχή του. Σύμφωνα με τον ιστορικό Erik Kwakkel, ο οποίος μετάφρασε ένα μέρος της εισαγωγής, το βιβλίο αυτό προορίζονταν για εκπαιδευτικό εγχειρίδιο. Η ειρωνεία είναι ότι υπήρχε μόνο ένα αντίγραφο που πιθανόν να το έχουν δει πολλοί λίγοι άνθρωποι.
Σε αυτό το σημείο, είναι δύσκολο να μην συγκριθεί το βιβλίο αυτό, με τις εκατοντάδες σελίδες του αντίστοιχου οδηγού Pantone Color Guide, το οποίο θα πρέπει να δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το 1963.
Το βιβλίο βρίσκεται στη βιβλιοθήκη Bibliothèque Méjanes στην Aix-en-Provence, στην Γαλλία.
Στη συνέχεια του άρθρου θα δείτε μερικές από τις σελίδες του. Αν θέλετε να το δείτε ολόκληρο μπορείτε μέσω της ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης e-corpus.









Σχετικά άρθρα


Πηγή 

Σχόλια