Φτιάξτε τη δική σας γραμματοσειρά



Κείμενο, εικόνες:
Θοδωρής Μαστρογιάννης

Γραφίστας

Στο άρθρο αυτό περιγράφεται η βασική διαδικασία κατασκευής μιας γραμματοσειράς για προσωπική χρήση. Η κατασκευή μιας εμπορικής γραμματοσειράς είναι μια πολύ πιο σύνθετη διαδικασία, που απαιτεί καλή γνώση τυπογραφίας, ιδιαίτερη έμφαση στο σχήμα και στη δομή κάθε ψηφίου και τέλος υψηλή ποιότητα στο τελικό εκτυπωτικό αποτέλεσμα. Ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως δεν μπορείτε να προσπαθήσετε και να πειραματιστείτε με το συγκεκριμένο θέμα.
Για την κατασκευή της γραμματοσειράς θα χρειαστείτε το Illustrator και το Font Lab Studio, χωρίς αυτό να αποτελεί δέσμευση. Υπάρχουν πολλές εφαρμογές δημιουργίας γραμματοσειρών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

1. Τα υλικά σχεδίασης
Για τη σχεδίαση των ψηφίων μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορα υλικά όπως πένες, Ινδικό μελάνι, ραφιδογράφους, parallel pens, μολύβια, μαρκαδόρους κ.λπ. Επιλέξτε το υλικό που ταιριάζει περισσότερο σε εσάς και στο ύφος της γραμματοσειράς που θα φτιάξετε. 





2. Ξεκινήστε τη σχεδίαση
Ξεκινήστε σχεδιάζοντας με το χέρι κάθε γράμμα χρησιμοποιώντας τα υλικά που προαναφέρθηκαν. Πειραματιστείτε με τις φόρμες, τα σχήματα και τους συνδυασμούς των ψηφίων. Δώστε έμφαση στην λεπτομέρεια κάθε γράμματος. Συνεχίστε, επαναλαμβάνοντας κάθε φόρμα μέχρι να καταλήξετε στα γράμματα που σας αρέσουν. Αν κάνατε κάποιο λάθος, προσπαθήστε ξανά έως ότου το αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει απόλυτα. 



Ο σχεδιασμός σε millimetre χαρτί βοηθάει
στην τήρηση των αναλογιών των γραμμάτων


Αν ο σχεδιασμός γίνει με μολύβι τότε θα ήταν καλό να χρησιμοποιήσετε
ένα ρυζόχαρτο για να αντιγράψετε τα γράμματα  
 

Κολλάτε το ρυζόχαρτο πάνω από το millimetre χαρτί
και αντιγράφετε με μαύρο μαρκαδόρο


3. Σκανάρετε το αποτέλεσμα
Ανοίξτε όλα τα χαρτιά που χρησιμοποιήσατε, ταυτόχρονα, σε μια μεγάλη επιφάνεια ώστε να βλέπετε συνολικά ότι σχεδιάσατε. Επιλέξτε και ξεχωρίστε όσα γράμματα θεωρείτε καλύτερα. Σκανάρετε τα επιλεγμένα γράμματα και αποθηκεύστε τα σε αρχεία με TIF format και ανάλυση 300dpi.


Σκανάρετε το ρυζόχαρτο με τα μαύρα γράμματα

4. Επεξεργασία στο Photoshop
Ανοίξτε στο Photoshop τα αρχεία που δημιουργήσατε από το σκανάρισμα. Αν χρειαστεί κόψτε (crop) και απομονώστε κάποια γράμματα από κάποιες σκαναρισμένες σελίδες. Μετατρέψτε τα τελικά αρχεία σε Grayscale (Image / Mode / Grayscale). Στη συνέχεια, αυξήστε την αντίθεση (Contrast) επιλέγοντας Image / Adjustments / Levels, ώστε να εξαφανιστούν τυχόν ατέλειες από τις λευκές και μαύρες επιφάνειες. Αποθηκεύστε το τελικό αποτέλεσμα σε high-res jpeg αρχεία.



5. Άνοιγμα στο Illustrator
Ανοίξτε στο Illustrator τα jpg αρχεία που δημιουργήσατε στο Photoshop. Στόχος αυτή της ενέργειας είναι να μετατρέψετε τα γράμματα σας, από εικόνες, σε γραμμικά σχέδια. 

Προσέξτε ότι, τα γράμματα επιλέγονται
όλα μαζί όσο είναι μια εικόνα


6. Μετατροπή σε γραμμικό
Για να μετατρέψετε την εικόνα σε γραμμικό σχέδιο, χρησιμοποιείστε τη λειτουργία Live Trace του Illustrator. Δηλαδή, επιλέξτε την εικόνα και στη συνέχεια από το menu Object επιλέξτε Live Trace / Make. Παρατηρήστε ότι κάθε γράμμα αποτελείται πλέον από γραμμές και όχι από pixels. 

Προσέξτε ότι, μετά το Trace επιλέγεται το περίγραμμα
του κάθε γράμματος ξεχωριστά

 7. Αποδέσμευση των γραμμάτων 
Για να μπορέσετε να δουλέψετε με κάθε γράμμα ξεχωριστά πρέπει αρχικά να επιλέξετε το αποτέλεσμα του Live Trace και να επιλέξετε Object / Expand και στη συνέχεια Object / Ungroup. Από τη στιγμή που έχετε κάνει Ungroup όλα τα δομικά στοιχεία κάθε γράμματος είναι ελεύθερα προς επεξεργασία.


Μετά το Ungroup μπορείτε να επιλέξετε
το κάθε γράμμα ξεχωριστά



8. Αφαιρέστε τα λευκά πλαίσια
Σε αυτό το στάδιο πρέπει να αφαιρέστε τα λευκά πλαίσια που υπάρχουν μέσα και έξω από τα γράμματα σας. Μπορεί να μην τα βλέπετε αλλά υπάρχουν. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποιείστε το Magic Wand tool και κάντε κλικ σε κάθε λευκή επιφάνεια γύρω από κάθε γράμμα. Με κάθε κλικ μπορεί να επιλέξετε περισσότερα από ένα πλαίσια. Στη συνέχεια σβήστε κάθε επιλεγμένο πλαίσιο.
Το αποτέλεσμα είναι να παραμείνουν μόνο οι μαύρες γραμμές κάθε γράμματος. Επιπλέον, παρατηρήστε ότι γύρω από κάθε επιλογή δεν υπάρχουν πια τα κενά διαστήματα όπως πριν τη διαδικασία Live Trace. 



9. Προετοιμασία του Font Editor
Στο σημείο αυτό γίνει η προετοιμασία της εφαρμογής Font Editor, για την δημιουργία της γραμματοσειράς. Στο άρθρο αυτό θα χρησιμοποιηθεί η εφαρμογή FontLab Studio αλλά εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλες εφαρμογές όπως την TypeTool, της ίδιας εταιρίας ή την FontForge που είναι freeware και λειτουργεί μόνο σε περιβάλλον Windows.

Οπότε, για όσους χρησιμοποιούν κάποια εφαρμογή εκτός από την FontLab, η διαδικασία από εδώ και κάτω θα είναι διαφορετική και θα πρέπει να ψάξουν τι αντίστοιχες λειτουργίες στις δικές τους εφαρμογές.
Όσοι χρησιμοποιούν FontLab Studio:
1. Δημιουργήστε ένα νέο αρχείο επιλέγοντας File / New
2. Στη συνέχεια επιλέξτε File / Font Info
3. Στην επόμενη οθόνη δίνεται κάποιες παραμέτρους θα καθορίσουν τη λειτουργία του αρχείου της γραμματοσειράς. Οι παράμετροι αυτές φαίνονται στην παρακάτω εικόνα.
4. Όταν ενημερώσετε την οθόνη πατάτε Apply



Μετά το File / New εμφανίζεται η παραπάνω οθόνη


Με την επιλογή File / Font Info εμφανίζεται η παραπάνω οθόνη
που την ενημερώνετε με τις συγκεκριμένες παραμέτρους

10. Ενημέρωση της γραμματοσειράς
Από το Illustrator αρχίζετε να αντιγράφετε (copy / paste) κάθε γράμμα στην κατάλληλη θέση (slot) του font editor. Η κάθε θέση εμφανίζει ήδη τον χαρακτήρα στον οποίο αντιστοιχεί. Για τη σωστή ενημέρωση θυμηθείτε την αντιστοιχία των γραμμάτων σε ένα λατινικό πληκτρολόγιο. Για περισσότερες λεπτομέρειες συμβουλευτείτε τις οδηγίες χρήσης της εφαρμογής που χρησιμοποιείτε.



Ενημερωμένες είναι μόνο οι θέσεις με λευκό φόντο


11. Διορθωτικές κινήσεις
Έχετε τη δυνατότητα διόρθωσης των γραμμάτων αν κάποια λεπτομέρεια δεν σας φαίνεται σωστή. Μπορείτε να κάνετε όσες διορθωτικές κινήσεις θέλετε, μέχρι το αποτέλεσμα κάθε γράμματος να σας ικανοποιεί.
Λεπτομέρειες για τη δομή, το σχήμα ή τη σχέση των γραμμάτων μεταξύ τους μπορείτε να βρείτε σε άλλα άρθρα του Grafic Notes, σε σχετική βιβλιογραφία ή στο Google γενικότερα. 



Η συγκεκριμένη οθόνη εμφανίζεται κατά την εισαγωγή
και την τροποποίηση του γράμματος

12. Δημιουργία γραμματοσειράς

Αφού ολοκληρώσετε την ενημέρωση του αρχείου μπορείτε να προχωρήσετε στο τελευταίο στάδιο της δημιουργία της γραμματοσειράς. Για το λόγο αυτό, επιλέξτε File / Generate Font. Στο πεδίο Font Format επιλέξτε Win True Type / Open Type. Με την επιλογή αυτή θα δημιουργηθεί ένα αρχείο TTF που θα λειτουργεί τόσο σε περιβάλλον Windows όσο και σε Mac. Πατήστε Save για να ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Για περισσότερες τεχνικές λεπτομέρειες όσο αφορά την παραμετροποίηση και το τελικό format του αρχείου συμβουλευτείτε τις σχετικές οδηγίες χρήσης της εφαρμογής. 





13. Εγκατάσταση γραμματοσειράς

Το τελικό αρχείο της γραμματοσειράς για να λειτουργήσει πρέπει να το εγκαταστήσετε το σύστημά σας. Από το σημείο αυτό και μετά θα μπορέσετε να χρησιμοποιήσετε τη νέα γραμματοσειρά σας στις υπόλοιπες εφαρμογές.

Επίλογος
Όπως ήδη έχει αναφερθεί αυτός δεν είναι ο μόνος τρόπος δημιουργίας μιας γραμματοσειράς. Εναλλακτικά, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδική πινακίδα και να σχεδιάσετε τα γράμματα απευθείας στο Illustrator ή μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διαφορετική εφαρμογή Trace ( π.χ. Vector Magic). Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τρόποι που μπορείτε να ακολουθήσετε. Στο άρθρο αυτό περιγράφετε ένας από αυτούς. Βρείτε τον δικό σας! 



Σχετικά άρθρα

Πηγή
www.bittbox.com/fonts/how-to-make-a-hand-drawn-font

Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου