Βαθμονόμηση (calibration) της οθόνης μέσω Mac OS


Η βαθμονόμηση, λειτουργία γνωστή και ως καλιμπράρισμα (calibration) της οθόνης του ηλεκτρονικού υπολογιστή είναι μια εξαιρετικά χρήσιμη διαδικασία που εξασφαλίζει την πιστότητα των χρωμάτων σε σχέση με το αποτέλεσμα του εκτυπωτή (φυσική έξοδο Η/Υ). Σε συνέχεια από το προηγούμενο άρθρο θα αναφερθούμε στη βαθμονόμηση (calibration) της οθόνης του Mac με την αντίστοιχη διαδικασία βρίσκεται στο λειτουργικό σύστημα Mac OS.  

Συνήθως, η Apple προσφέρει μια αρκετά αξιόπιστη λειτουργία calibration για τους υπολογιστές MacΜε τον τρόπο αυτό μπορείτε χωρίς κάποιο πρόσθετο εργαλείο να πειραματιστείτε μόνοι σας και να καταλήξετε στο προφίλ που είναι ιδανικό για τον δικό σας τύπο οθόνης. Τη διαδικασία αυτή είναι καλό να την επαναλαμβάνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα ειδικά εάν ασχολείστε με τη φωτογραφία και το design. 
Για να ενεργοποιήσετε τη λειτουργία calibration επιλέγετε System Preferences / Displays / Color.



Η επιλογή ονομάζεται Color LCD και θα βρίσκεται στην κορυφή της λίστας Display Profile. Με την επιλογή Detect Displays μπορείτε να βαθμονομήσετε και άλλες εξωτερικές οθόνες τις οποίες έχετε συνδεδεμένες αλλά προς το παρόν ας ασχοληθούμε με τη βασική οθόνη του υπολογιστή σας.

Στη συνέχεια επιλέγετε Calibrate για να αρχίσει η διαδικασία με το Display Calibrator Assistant. Καλό είναι να επιλέξετε το Expert Mode για να εμφανιστούν επιπρόσθετες επιλογές.




Συνολικά η διαδικασία αποτελείται από πέντε βήματα, που θα ολοκληρώσετε με τη βοήθεια του Apple Display Callibrator Assistant. Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ενός ColorSync profile, που θα χρησιμοποιείται από την οθόνη, το υπόλοιπο σύστημα αλλά και από οποιοδήποτε Software χρησιμοποιεί ColorSync profile. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η χρωματική ομοιογένεια των εικόνων και των σχεδίων σε οποιαδήποτε φυσική ή ψηφιακή συσκευή εξόδου του υπολογιστή.



Μετακινήστε τα δύο sliders ώστε να καθορίσετε τις καμπύλες απόκρισης φωτεινότητας της οθόνης σας. Μετακινήστε τον αριστερό και δεξί slider διορθώνοντας το αποτέλεσμα της κεντρικής εικόνας.




Η ρύθμιση του συντελεστή Gamma επηρεάζει τα επίπεδα φωτεινότητας και τον τρόπο που αλληλεπιδρούν το κόκκινο, το πράσινο και το μπλε. Για το λόγο αυτό στην οθόνη αυτή εμφανίζεται ένα slider που μετακινώντας τον προσπαθείτε να βελτιώσετε την απόδοση της εικόνας. Η συνηθισμένη και αρκετά ικανοποιητική ρύθμιση είναι στο 2.2




Στην οθόνη αυτή ορίζετε το target white point που ρυθμίζει την γενικότερη απόχρωση της οθόνης μας. Συνηθισμένες ρυθμίσεις είναι στο D50 και D65. Επιλέγετε "Use native white point".



Η διαδικασία ολοκληρώθηκε και στις οθόνες αυτές γίνονται οι τελικές ρυθμίσεις δικαιωμάτων και ονομασίας του προφίλ που δημιουργήσατε.




Το προφίλ αυτό θα εμφανίζεται σε σχετική λίστα, στην οθόνη System Preferences / Displays / Color  όπου και μπορείτε να το επιλέξετε ανά πάσα στιγμή.


Σχετικά άρθρα



Πηγές 

Σχόλια