Δευτέρα, 29 Σεπτεμβρίου 2014

Στα άδυτα της Νανογραφίας


Κείμενο & Φωτογραφίες
Βασίλης Δημάκης
Περιοδικό CMYK


Το Μάιο του 2012, ο κύριος Benny Landa – εφευρέτης της ψηφιακής εκτυπωτικής μηχανής Indigo – ανακοίνωσε τη νέα του εφεύρεση η οποία αναμένεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην τεχνολογία των εκτυπώσεων αλλά και στην οικονομία του κλάδου. Από τότε μέχρι σήμερα, πολλά είναι τα δημοσιεύματα εκείνα τα οποία κάνουν λόγω για μία επανάσταση στην εκτυπωτική βιομηχανία, όμοια με εκείνη που προκάλεσε η εφεύρεση του Γουτεμβέργιου.

Παρασκευή, 19 Σεπτεμβρίου 2014

Γιατί 300dpi;


Κείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής ΜαστρογιάννηςΓραφίστας

Τα DPI (Dots Per Inch) και τα LPI (Line Per Inch) είναι δύο παράμετροι που ορίζονται κατά τη διαδικασία Postscript. Από αυτές κρίνεται κατά ένα μεγάλο μέρος το αποτέλεσμα μιας εργασίας στην εκτύπωση. Ο προσδιορισμός των δύο παραμέτρων κρίθηκε απαραίτητος από τη στιγμή που έγινε αντιληπτό ότι η δυνατότητα εκτύπωσης με ράστερς έχει κάποιο περιορισμό. Το πλήθος (οι γραμμές – lines) των ράστερς δεν μπορεί να είναι απεριόριστο σε μια εκτύπωση. Ο περιορισμός αυτός οφείλεται τόσο στα υλικά που χρησιμοποιούνται όπως το χαρτί, τα μελάνια, οι μηχανές κ.λ.π., όσο και στην αδυναμία του ανθρώπινου ματιού να αντιλαμβάνεται ορισμένα πράγματα.

Σάββατο, 6 Σεπτεμβρίου 2014

Films και ΧρώμαΚείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής ΜαστρογιάννηςΓραφίστας

Η διαδικασία ανάλυσης των χρωμάτων στην Offset στηρίζεται στην στην θεωρία των αφαιρετικών χρωμάτων. Σύμφωνα με την θεωρία αυτή όλα τα χρώματα παράγονται από τέσσερα βασικά. Αυτά είναι το μπλε (CYAN), το κόκκινο (MAGENTA), το κίτρινο (YELLOW) και το μαύρο (BLACK). Αυτό σημαίνει ότι κάθε χρώμα σε οποιοδήποτε σημείο μιας μακέτας δημιουργείται αν αναμειχθούν τα τέσσερα αυτά βασικά χρώματα.