Δευτέρα, 27 Ιανουαρίου 2014

Καταχωρήσεις από τυπογραφικά στοιχεία


Στο άρθρο αυτό θα βρείτε ορισμένες πολύ καλές δημοσιευμένες καταχωρήσεις που   χρησιμοποιούν αντί για εικαστικό τυπογραφικά στοιχεία. Με τον τρόπο αυτό δοκιμάζουν να μεταδώσουν το μήνυμα που πρέπει και σίγουρα καταφέρνουν να τραβήξουν την προσοχή, να διαβαστούν και το σημαντικότερο να αποτυπωθούν στην μνήμη του αναγνώστη. Με την επιλογή των κατάλληλων τυπογραφικών στοιχείων και μια φράση κλειδί, τραβούν την προσοχή του καταναλωτή και τον εντυπωσιάζουν ή μερικές φορές τον σοκάρουν.

Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2014

Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2014

Τα 15 άρθρα που διαβάστηκαν περισσότερο το 2013


Tο Grafic Notes, θέλοντας να ευχαριστήσει τους αναγνώστες του, ανατρέχει στα άρθρα που δημοσιεύτηκαν και διαλέγει εκείνα που είχαν τη μεγαλύτερη επισκεψιμότητα μέσα στην χρονιά που πέρασε. Τα άρθρα αυτά είναι...

Κυριακή, 12 Ιανουαρίου 2014

Αγώνες νέων σχεδιαστών


Το περιοδικό GR DESIGN προκηρύσσει διαγωνισμό έργων οπτικής επικοινωνίας υπό την αιγίδα της Ένωσης Γραφιστών Ελλάδας (ΕΓΕ). Ο διαγωνισμός αυτός αφορά τους νέους δημιουργούς, που θέλουν να προβάλλουν τη δουλειά τους και να αναγνωριστεί το ταλέντο τους. Κάθε διαγωνιζόμενος μπορεί να υποβάλει, έως την Παρασκευή στις 14 Φεβρουαρίου, χωρίς κόστος, μέχρι και δύο έργα του, σύμφωνα με τους όρους συμμετοχής. Το GR DESIGN στηρίζοντας τους νέους δημιουργούς θα επιβραβεύσει, με σχετικούς επαίνους, όλους όσους τα έργα τους θα προκριθούν από την κριτική επιτροπή.

Οι βασικές κατηγορίες γραμματοσειρώνΜια γραμματοσειρά (font) είναι ένα σύνολο τυπογραφικών χαρακτήρων (γλύφοι), σχεδιασμένων με γνώμονα την αρμονία και την ομοιομορφία μεταξύ τους. Συνήθως, μια γραμματοσειρά περιλαμβάνει τα γράμματα του ελληνικού και αγγλικού αλφάβητου, μια σειρά αριθμών, σημεία στίξης, σύμβολα κ.ό.κ. Μπορεί, επίσης, να αποτελείται εξ ολοκλήρου από ιδεογράμματα και σύμβολα, π.χ. μαθηματικά σύμβολα, μουσικές νότες, σύμβολα χαρτογράφησης κ.ο.κ.

Σάββατο, 11 Ιανουαρίου 2014

Συνηθισμένα λάθη στη χρήση της ΓλώσσαςΤο άρθρο αυτό επαναφέρει το θέμα των ορθογραφικών λαθών που πάντα εμφανίζεται στις πιο απίθανες και καθημερινές στιγμές. Ένα θέμα που ενώ δεν θεωρείται σοβαρό, ωστόσο μερικές φορές μπορεί να αποδειχθεί και επικίνδυνο. Δεδομένου ότι υπάρχει η υποψία ότι τα ορθογραφικά λάθη έχουν μια στενή σχέση με τον δαίμονα του τυπογραφείου. Έτσι αυτό το άρθρο διαπραγματεύεται όλα τα ορθογραφικά λάθη που γίνονται καθημερινά και που αφορούν απλές, ομόηχες και ομόρριζες λέξεις, κοινές, αρχαΐζουσες και λόγιες εκφράσεις, ονομασίες οδών, ουσιαστικά, ρήματα κ.ά. 

Παρασκευή, 10 Ιανουαρίου 2014

«Νέα» ΟρθογραφίαΟι παλαιότεροι από εμάς, που δεν έχουμε διδαχθεί ποτέ σωστά και ολοκληρωμένα τη Δημοτική γλώσσα, δεν είμαστε καθόλου εξοικειωμένοι με την νέα ορθογραφία πολλών λέξεων. Στο άρθρο αυτό γίνεται μια απόπειρα να επισημάνουμε κάποιες τέτοιες λέξεις.

Κυριακή, 5 Ιανουαρίου 2014

Ο τύπος και το "Graphic Design"Στο άρθρο αυτό παρουσιάζονται τα δύο τελευταία άρθρα που έχουν δημοσιευτεί στον τύπο για το βιβλίο GRAPHIC DESIGN. Μέσα από αυτά διατυπώνονται οι απόψεις από καταξιωμένους ανθρώπους του χώρου της οπτικής επικοινωνίας και δημοσιογράφους που αφορούν αυτήν τη νέα έκδοση.

Σάββατο, 4 Ιανουαρίου 2014

God, Family & YAHOO


O τίτλος του άρθρου είναι το μότο που χρησιμοποιεί η Marisa Mayer CEO του YAHOO. Αυτή τη φράση ελαφρώς παραποιημένη τη δανείστηκε από τον προπονητή του αμερικάνικου ποδοσφαίρου Vince Lombardi, ο οποίος συνήθιζε να την επαναλαμβάνει συχνά στους παίκτες του «Your God, your family and Green Bay Packers». Και οι δύο χρησιμοποίησαν την ίδια περίπου φράση προσπαθώντας να ιεραρχήσουν τις αξίες – ανάγκες των ατόμων που τους άκουγαν. Με την ίδια περίπου σειρά ιεράρχησε και τη δική του ομιλία ο Χάρης Τσέβης στο Πανόραμα 2013, η οποία κινήθηκε σε τρεις βασικούς άξονες. Στον Θεό ή καλύτερα στον τρόπο που αντιλαμβάνεται ο ίδιος τα πράγματα γύρω του, στην οικογένεια που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι μια κοινότητα και για τη συνεργασία του με την YAHOO.