15 προτάσεις για την καλύτερη διαχείριση των εικόνων



Η διαχείριση των εικόνων δεν είναι πάντα απλή υπόθεση. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που πρέπει να ελέγχονται κάθε φορά για να βγει ένα άρτιο αποτέλεσμα. Στο το άρθρο αυτό αναφέρονται κάποιες γενικές συμβουλές που αφορούν την σωστή χρήση εικόνων.

1. Αν μια εικόνα μεγαλώσει σε σχέση με το αρχικό της μέγεθος τότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να χαλάσει («σπάσει»), με αποτέλεσμα να γίνονται ορατά τα pixels που την αποτελούν.

2. Αν πρέπει να μεταβληθεί το μέγεθος μιας εικόνας τότε αυτό γίνεται αναλογικά. Δηλαδή, εφαρμόζεται το ίδιο ποσοστό μεγέθυνσης και ως προς τις δύο διαστάσεις της. Αν η μεγέθυνση γίνει ως προς τη μια διάσταση η εικόνα παραμορφώνεται.


3. Οι παράμετροι που καθορίζουν την ποιότητα μιας εικόνας είναι τρεις. Το τελικό μέγεθος, η ανάλυση και η χρωματική παλέτα. Και οι τρεις λειτουργούν συνδυαστικά ανάλογα με την χρήση. 


4. Η ανάλυση των εικόνων που αφορούν το internet (web pages, e-mails κ.λπ.) πρέπει να είναι στα 72dpi και η αντίστοιχη ανάλυση που αφορά την εκτύπωση είναι 300 dpi. Ποτέ το αντίθετο.


5. Η χρωματική παλέτα των εικόνων που αφορούν το internet είναι η RGB και η αντίστοιχη παλέτα που αφορά την εκτύπωση είναι η CMYK. Ποτέ το αντίθετο.


6. Οι τύποι αρχείων JPG, GIF, PNG προορίζονται για χρήση ψηφιακών εικόνων στο internet.


7. Ο τύπος αρχείου TIF προορίζεται για χρήση ψηφιακών εικόνων σε έντυπα που προορίζονται για εκτύπωση offset ή ψηφιακή.


8. Η διαφάνεια σε ένα TIF αρχείο δημιουργείται με τα Alpha Channels. Τα PSD αρχεία δεν είναι η καλύτερη λύση. 


9. Τα λογότυπα αποστέλλονται σε μορφή EPS ή σε οποιαδήποτε άλλη μορφή γραμμικού τύπου αρχείου AI, CDR, SVG κ.λπ. To ξεγύρισμα έχει κόστος σε χρήμα και χρόνο και όχι πάντα τα αναμενόμενα αποτελέσματα.


10. Τα αρχεία γραμμικού τύπου AI, CDR, SVG κ.λπ. είναι ασφαλέστερα για την σωστή εμφάνιση κειμένων. Αυτό αφορά και την ποιότητα αλλά και τον τρόπο εκτύπωσης του κειμένου.


11. Η επιλογή εικόνων πρέπει να γίνεται πάντα σε σχέση με το υπόλοιπο περιεχόμενο μιας μακέτας. 


12. Δεν χρειάζεται πάντα να γίνεται χρήση μιας ολόκληρης εικόνας. Μια φωτογραφία μπορεί να μεταβληθεί χρωματικά, να κοπεί ή να απομονωθεί μια λεπτομέρειά της. Πειραματιστείτε. 


13. Το Photoshop δεν είναι μαγικό ξόρκι. Είναι ένα πρόγραμμα με πάρα πολλές δυνατότητες και έχει εξαιρετικά αποτελέσματα, όταν και η επεξεργάσιμη εικόνα είναι εξαιρετικής ποιότητας. 


14. Η μετατροπή μιας εικόνας σε έναν συγκεκριμένο τύπο αρχείου, πρέπει να γίνεται από το πρωτότυπο. Οι πολλαπλές μετατροπές του ίδιου αρχείου προκαλεί απώλειες. 


15. Αν οι εικόνες είναι μέρος κάποιου εντύπου, πριν την εκτύπωση, ελέγξτε το χρώμα τους με ένα τυπογραφικό δοκίμιο.

Τέλος, αν θέλετε να προσθέσετε κάτι στην παραπάνω λίστα, παρακαλώ μη δυστάσετε να στείλετε ένα μήνυμα με την άποψή σας. Αυτό θα βοηθήσει όλους μας.



Σχετικά άρθρα


Σχόλια