Η δημιουργική ανανέωση μιας ιστορικής μάρκας





Κείμενο & φωτογραφίες: Red Design Consultants

H KYKNOS ιδρύθηκε το 1915 και είναι η πρώτη κονσερβοποιία στην Eλλάδα. Mια ελληνική μάρκα, κομμάτι της διατροφικής μας ιστορίας. Mε ηγετική θέση στην ελληνική αγορά, σημαντικές εξαγωγές αλλά και ισχυρό ανταγωνισμό, χρειαζόταν μια συνολική ανανέωση της εικόνας της που να διατηρεί όμως τις βαθύτερες αξίες της μάρκας. Eπιπλέον, με τη διαρκώς διευρυνόμενη γκάμα των προϊόντων της, η KYKNOS είχε να αντιμετωπίσει μια έλλειψη συνοχής και συνέχειας στην προϊοντική της ταυτότητα.

H Red Design Consultants, η πρωτοπόρος ελληνική εταιρία branding με τους σημαντικότερους πελάτες και τις μεγαλύτερες διακρίσεις στην Eλλάδα και το εξωτερικό, επανασχεδίασε και αναδόμησε την αρχιτεκτονική της μάρκας KYKNOS.
Πηγή έμπνευσης για τη Red Design Consultants αποτέλεσε η ιστορία της KYKNOS με τους συμβολισμούς και τις αναμνήσεις που τη συνοδεύουν.
H τυπογραφία εποχής που εφαρμόστηκε στη νέα ταυτότητα παραπέμπει στην πρώτη συσκευασία του τοματοπολτού KYKNOS και αποτελεί τη γέφυρα με τις παραδοσιακές αξίες της μάρκας.
Eπιπλέον, ο επανασχεδιασμός του λογοτύπου και του σήματος, και τα κοινά τυπογραφικά στοιχεία σε όλα τα προϊόντα λειτουργούν ενοποιητικά για τη μάρκα και της προσδίδουν ομοιογένεια. 


Το νέο και το παλιό λογότυπο
 
Πάνω από 40 προϊόντα κατηγοριοποιήθηκαν σε τρεις υποομάδες, τομάτας, λαχανικών και φρούτων που κωδικοποιήθηκαν χρωματικά με το κόκκινο, το πράσινο και το λευκό αντίστοιχα.
O πληθωρικός σχεδιασμός, η νατουραλιστική απεικόνιση των προϊόντων, η εκφραστική χρωματική παλέτα και η έντονη τυπογραφία εποχής αναδεικνύουν την αγνότητα των προϊόντων και την ελληνικότητα της μάρκας.
H Red Design Consultants δημιούργησε μια συνολική εμπειρία που συνδυάζει τη διαχρονικότητα και την αυθεντικότητα, με τον “cult” χαρακτήρα της παράδοσης.
Aποτέλεσμα όλων αυτών είναι μια επικοινωνιακή πλατφόρμα ξεκάθαρη και απλή: αγνά προϊόντα KYKNOS με εγγυημένη ποιότητα για όλους. Mε τον επανασχεδιασμό της ταυτότητά της και την επανατοποθέτηση της μάρκας, η KYKNOS αποκτά μια νέα προοπτική τόσο στο ελληνικό, όσο και στο διεθνές περιβάλλον.
Mια ενιαία ταυτότητα για όλα της προϊόντα, με μεγαλύτερη εμπορική δυναμική στα ράφια των super market και πιο στιβαρή θέση στο “top of mind” των καταναλωτών.
Ο επανασχεδιασμός της μάρκας KYKNOS, έχει κερδίσει 3 σημαντικά ελληνικά και διεθνή βραβεία, το 2007:


  • NEW YORK FESTIVALS: Χρυσό βραβείο για το σχεδιασμό της συσκευασίας της σειράς ΚΥΚΝΟΣ, τοματοπελτές σε τριγωνάκια.
  • ΕΒΓΕ: Χρυσό Βραβείο για το σχεδιασμό προϊοντικής ταυτότητας"ΚΥΚΝΟΣ".
  • EΡΜΗΣ Awards (Ένωση Διαφημιστικών Εταιρειών Ελλάδος): Ασημένιο βραβείο για το σχεδιασμό προϊοντικής ταυτότητας "ΚΥΚΝΟΣ".

Κονσέρβες πελτέ

Τρίγωνη συσκευασία

 Κονσέρβες φασόλια


Κονσέρβες ντομάτα


Κονσέρβες λαχανικών


Κονσέρβες με φρούτα

Μπουκάλι βυσινάδας και κονσέρβα βύσινο


Συνταγή επιτυχίας branding από την KYKNOS
και τη Red Design Consultants
Συστατικά:
  • Ένα ολοκληρωμένο brief καλής ποιότητας
  • Mία μεγάλη κουταλιά από καλές ιδέες
  • Mία κούπα brainstorming
  • Στρατηγική
  • Design
Kόψτε το brief σε μικρά κομμάτια και ανακατέψτε το με τις ιδέες. Προετοιμάστε πολύ καλά τη στρατηγική πριν την αναμίξτε με το design. Aπλώστε προσεκτικά την παράδοση και την ιστορία της εταιρίας, για μια πραγματικά δυνατή και βαθιά γεύση. Tοποθετήστε τις ιδέες από το brainstorming στη φωτιά και προσθέστε άφθονη στρατηγική και πάθος. Aφήστε το να κάψει για λίγο και μόλις αρχίσει να βράζει αρχίστε να αναδεύετε με σταθερές κινήσεις. Σημαντικό: δοκιμάστε ξανά και ξανά ώσπου να βεβαιωθείτε ότι η συνταγή σας είναι στη σωστή κατεύθυνση. Όταν το μίγμα δέσει, τα υπόλοιπα είναι γευστική ιστορία.

Οι συντελεστές του project
Red Team:
Client Service Director: Τζίνα Σεντούκα
Creative Director: Ροδάνθη Σεντούκα
Senior Designer: Marc Oeser
Designers: Πέτρος Δημόπουλος, Αλέξανδρος Αγγελόπουλος, Ελένη Μπεβεράτου
Illustration: Kim Hoffnagle
Project Managers: Ζωή Κερασιώτη, Εύα Φακατσέλη
Typographer: Νατάσσα Ραϊσάκη
Copywriters: Γιάννης Αντωνόπουλος, Νίκος Ακτύπης
Photographers: Στέφανος Σάμιος, Βαγγέλης Σωμαράκης STUDIO PHOBIA
Production: Γιώργος Περδικούλης, Αναστασία Ναδάλη

Kyknos Team:
Σιάννα Παπαντωνίου
Γιώργος Μανουσάκης
Μάρθα Μανουσάκη
Αλέξανδρος Μπαϊζάνος




Δείτε ακόμα

 

Σχόλια