To μουσείο τυπογραφίας της Λειψίας


Η ιστορία της Λειψίας έχει δεθεί με το βιβλίο και τις εκδόσεις. Η παράδοση που έχει δημιουργηθεί, εμπλουτίστηκε με το Μουσείου των Τυπογραφικών Τεχνών (Museum Fur Druckkunst Leipzig), ένα από τα ελάχιστα στον κόσμο. Το μουσείο είναι μοναδικό για το εύρος και την ποικιλομορφία των εκθεμάτων του, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά δείγματα του είδους τους. 


Στα εκθέματα περιλαμβάνονται μια εξαιρετική συλλογή μεταλλικών και ξύλινων τυπογραφικών στοιχείων, στοιχειοθετικά εργαλεία, λινοτυπικές μηχανές, χειροκίνητα, επίπεδα και κυλινδρικά πιεστήρια πολλών ειδών, καθώς έπιπλα και διάφορα εργαλεία, τυπογραφικές μήτρες, ρυθμιστικές μηχανές και χυτευτές τυπογραφικών στοιχείων, τυπογραφικές μεμβράνες και λεπτόκοκκες σχεδιασμένες χαλύβδινες σφραγίδες, πρέσες με διακυμάνσεις και κύλινδροι σταματήματος, platen, δοκίμια, μοχλοί συμπίεσης, perforators, βιδωτά πιεστήρια εξώφυλλων και τους υαλοπίνακες που χρησιμοποιούνταν σε μηχανές βιβλιοδεσίας. 



Το μουσείο διαθέτει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές από μήτρες χύτευσης τυπογραφικών στοιχείων σπουδαίων Ευρωπαίων σχεδιαστών όπως οι: Johann Christian Bauer, Lucian Bernhard, Johann Vinzenz Cissarz, Fritz Helmut Ehmcke, Jakob Erbar, Joseph Gillé, Heinrich Jost, Albert Kapr, Friedrich Wilhelm Kleukens, Joseph Mole, Paul Renner, Joseph K. SATTLER, Georg Schiller, FH Ernst Schneidler και Heinrich Wieynck μεταξύ πολλών άλλων.


Το χαρακτηριστικό αυτού του μουσείου είναι ότι όλες οι συσκευές, εργαλεία και μηχανήματα δεν παρουσιάζονται ως βουβές μαρτυρίες για την εποχή τους. Στο μουσείο τυπογραφικών τεχνών της Λειψίας, είναι εγκαταστημένες, εν πλήρη λειτουργία τυπογραφικές μονάδες διάφορων εποχών. 


Στο Μουσείο ο πειραματισμός με τα παραδοσιακά μέσα παίζει σημαντικό ρόλο, καθιστώντας το ιδανικό χώρο για μαθήματα και εργαστήρια. Μια άλλη διάστασή του προστίθεται από τους καλλιτέχνες, που καλούνται να χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις για το έργο τους. Ως ένα μουσείο ανοιχτό για το κοινό, το Μουσείο Τυπογραφικών Τεχνών της Λειψίας χαιρετίζει όλους όσους ενδιαφέρονται για την τέχνη της τυπογραφίας, δίνει χώρο για προσωρινές εκθέσεις και παρέχει ένα χώρο για διαλέξεις και συμπόσια. 

 

Το κοινό του μουσείου, ένα πολυποίκιλο, αποτελείται από μαθητικές ομάδες από σχολεία, επαγγελματίες του χώρου όπως: γραφίστες, εκτυπωτές, βιβλιοδέτες κλπ., δημοσιογράφους, βιβλιοπώλες, βιβλιοθηκονόμους, καθηγητές τέχνης και καθηγητές από τεχνικά κολέγια και κολέγια τέχνης σε πανεπιστήμια. 

  

 


  

 














  








Διεύθυνση:
Stiftung Werkstattmuseum Leipzig für Druckkunst Λειψία
Εργαστήρια και μουσείο Τυπογραφικών Τεχνών της Λειψίας
Nonnenstraße 38, 04229 Leipzig 
Τηλέφωνο: +49 - 341 - 2 31 62-0 // 

Πηγές:
wikipedia, Μουσείο Τυπογραφικών Τεχνών της Λειψίας, www.flickr.com/

Σχετικά άρθρα:

Σχόλια