QR codes.Ένας μοντέρνος τρόπος ψηφιακής επικοινωνίας



Κείμενο, επιμέλεια άρθρου:
Θοδωρής Μαστρογιάννης


Γραφίστας

Σίγουρα τα έχετε συναντήσει κάπου, σε κάποιο τοίχο με graffiti, σε κάποια έντυπη διαφήμιση ή σε κάποια βιτρίνα καταστήματος. Είναι εκείνα τα μαύρα παράξενα τετράγωνα με τα ψηφιακά σχήματα, που αρχικά σας τράβηξαν την προσοχή, αλλά μετά τα προσπεράσατε… 
Αυτά λοιπόν ονομάζονται QR codes (Quick Response codes), πρόκειται για ένα δισδιάστατο κώδικα που μπορεί να σαρωθεί και να διαβαστεί από μια smartphone κάμερα και να μεταφέρει πληροφορίες. Αυτέs οι κωδικοποιημένες πληροφορίες μπορεί να είναι ένα κείμενο, τα στοιχεία μιας business card, η διεύθυνση μιας προσωπικής ή εταιρικής ιστοσελίδας, το σύνολο φωτογραφιών στο Flickr, ο λογαριασμός στο Facebook κ.ο.κ. 


Πως μπορείτε να δημιουργήσετε QR codes; 

Για να φτιάξετε τον δικό σας QR code, μπορείτε πολύ εύκολα και χωρίς κανένα κόστος να απευθυνθείτε σε μια από τις παρακάτω ιστοσελίδες. Η διαδικασία είναι πολύ απλή, αρκεί να έχετε αποφασίσει τι ακριβώς θέλετε να κωδικοποιήσετε. Καλό θα ήταν, πριν ξεκινήσετε, να δείτε όλες τις παρακάτω ιστοσελίδες γιατί η κάθε μια προσφέρει διαφορετικά είδη QR codes, παράγει συγκεκριμένους τύπους εξαγώγιμων αρχείων (EPS, JPG, PNG κ.λπ.) και διαθέτει διαφορετικές αναλύσεις. 


Σε περίπτωση που το url είναι μεγάλο ή και περιέχει Ελληνικούς χαρακτήρες τότε μπορείτε αρχικά να χρησιμοποιήσετε το Google URL Shortener (https://goo.gl/) και στη συνέχεια με το νέο μικρό url να βγάλετες το QR Code. Πρόκειται για μια δωρεάν υπηρεσία του Google που βελτιώνει και μικραίνει τα URL. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα QR codes να γίνονται πιο ευανάγνωστα και χωρίς πολλές μικρές τελείες στο εσωτερικό τους. Αναγκαία προϋπόθεση είναι να έχετε δικό σας λογαριασμό στο Google

Εφαρμογές 

Είναι σίγουρο ότι τους γραφίστες η χρήση των QR codes θα μας απασχολήσει αρκετά στο άμεσο μέλλον. Είναι λοιπόν ευκαιρία, να δούμε πως οι εφαρμογές τους πάνω σε διάφορα υλικά και αντικείμενα, εκτός από μια ψηφιακή online απεικόνιση, μπορεί να αποτελέσει και μια νέα δημιουργική προσέγγιση. 

Στη συνέχεια ακολουθούν μερικά παραδείγματα επαγγελματικών καρτών που δείχνουν πώς οι κωδικοί QR μπορούν να ενσωματωθούν στο νέο σχεδιασμό ενός κλασικού επικοινωνιακού υλικού. 





























Σχετικά άρθρα



Πηγές
Web Designer Depot

Σχόλια