Δημιουργία Τυπογραφικού με Business Cards μίας ή δύο όψεων



Στο άρθρο αυτό θα γίνει μοντάζ πολλών διαφορετικών καρτών (
Business Cards) σε ένα τυπογραφικό. Βασικά, θα αναφερθούν δύο περιπτώσεις, η πρώτη θα αφορά ένα τυπογραφικό για διαφορετικές κάρτες μίας όψης και η δεύτερη για κάρτες δύο όψεων. Στα δύο παραδείγματα που ακολουθούν, θα μονταριστούν σε ένα τυπογραφικό (37Χ20 cm), αρχικά 12 κάρτες μίας όψης και στη συνέχεια 6 κάρτες δύο όψεων. 

Σημαντικό είναι, να γίνει η σωστή προετοιμασία τόσο των καρτών όσο και του τυπογραφικού που θα τις δεχτεί. Από τη στιγμή που ολοκληρωθεί το τυπογραφικό, η επόμενη ενέργεια θα είναι η δημιουργία του αρχείου postscript, σε μορφή PDF, το οποίο θα πάει κατευθείαν για εκτύπωση.




Προετοιμασία καρτών

Πριν μοντάρετε τις κάρτες στο τυπογραφικό σας πρέπει όλες να πληρούν τις παρακάτω προδιαγραφές:


1. Κοινός τύπος χαρτιού. Η βασική προϋπόθεση είναι ο τύπος του χαρτιού να είναι ΚΟΙΝΟΣ και για όλες τις κάρτες του τυπογραφικού. Για παράδειγμα, όλες οι κάρτες που θα συμπεριλάβετε στο τυπογραφικό θα τυπωθούν σε χαρτί velvet 300 γρ.

2. Δημιουργία ξακρίσματος. Αν έχετε φόντο ή θέμα που συμπίπτει με τα φυσικά όρια της κάρτας, τότε αυτό το τμήμα θα το προεκτείνετε εκτός των ορίων της (ξάκρισμα). Το τμήμα που θα περισσεύει να μην ξεπερνάει τα 2 ή 3 mm.

3. Τοποθέτηση κοπτικών. Στα σημεία που πρέπει να κοπεί η δουλειά σας, τοποθετείτε τα σημάδια κοπής. 






4. Εικόνες CMYK. Όσες εικόνες υπάρχουν στη δουλειάς σας πρέπει να ελέγξετε ότι είναι CMYK.

5. Χρώματα CMYK. Όλα τα χρώματα που χρησιμοποιείτε στην κάρτα, βεβαιωθείτε ότι είναι CMYK. Αν αφήσετε χρώματα RGB, τότε η μετατροπή τους σε CMYK θα γίνει αυτόματα, κατά τη δημιουργία του postscript αρχείου, οπότε το αποτέλεσμα δεν θα είναι σωστό.

6. Χρώματα Pantone. Σε περίπτωση που χρησιμοποιείτε κάποια Pantone χρώματα σε κάποιες από τις κάρτες τότε πρέπει να ξέρετε ότι αυτά δημιουργούν επιπλέον εκτυπώσιμες επιφάνειες, πέρα της τετραχρωμίας. Δηλαδή, αν κάποια κάρτα έχει ένα Pantone 032C (κόκκινο), τότε να υπολογίσετε ότι θα τυπωθούν τα 4 βασικά χρώματα CMYK συν ένα πέμπτο με το pantone 032C (κόκκινο).
Αν πραγματικά θέλετε να το εκτυπώσετε πρέπει να ενημερωθεί ο τυπογράφος με τον ανάλογο κωδικό, γιατί ο παράγοντας αυτός επηρεάζει και την ποιότητα της εκτύπωσης άλλα και το κόστος της. Σε περίπτωση που δεν το θέλετε πρέπει να βρείτε, μέσω κάποια χρωματικής «σκάλας», το αντίστοιχο χρώμα σε CMYK και να το αντικαταστήσετε. 


7. Λευκά Γράμματα. Αν έχετε λευκά γράμματα σε έγχρωμο φόντο προσέξτε ώστε οι παράμετροι Overprint Fill και Overprint Outline να είναι απενεργοποιημένες. (Οι παράμετροι εμφανίζονται με δεξί κλικ στο αντικείμενο).

8. Έγκριση του πελάτη. Βεβαιωθείτε ότι για όλες τις κάρτες έχετε πάρει το τελικό «Ok» από τον αντίστοιχο πελάτη.



Προετοιμασία Τυπογραφικού

Για το τυπογραφικό πρέπει να κάνετε τις παρακάτω ενέργειες:

1. Μέγεθος χαρτιού. Το σημαντικότερο σημείο για να ξεκινήσετε είναι να υπολογίσετε το μέγεθος του χαρτιού στο οποίο θα τυπώσετε. Αυτό καθορίζετε από δυο παράγοντας. Ο πρώτος παράγοντας είναι το συνολικό μέγεθος καρτών. Δηλαδή, μετράτε αν το συνολικό πλάτος και ύψος των καρτών (μαζί με τα σημεία κοπής), χωράει στο τυπογραφικό σας. Ο δεύτερος παράγοντας είναι ο εξοπλισμός του τυπογράφου. Συνεννοείστε με τον τυπογράφο αν το μέγεθος του τυπογραφικού που αποφασίσατε, χωράει στη μηχανή του.

2. Δόντι τυπογραφικού. Αποφασίζετε ποια από τις δύο μεγάλες πλευρές του τυπογραφικού σας θα είναι η βάση. Υπολογίστε ότι ένας ή δύο πόντοι από αυτή την πλευρά αυτή δεν θα τυπωθούν. Την περιοχή αυτή θα την χρησιμοποιήσει η μηχανή για να τραβήξει το χαρτί την ώρα της εκτύπωσης.

3. Σημάδια βάσης. Στην περιοχή της βάσης σχεδιάζετε τα εξής σημάδια τα οποία βοηθούν κατά την διαδικασία εκτύπωσης.

  • Γραμμή βάσης. Σχεδιάζετε μια οριζόντια γραμμή κατά μήκος της βάσης του τυπογραφικού. Με αυτή δείχνετε στον τυπογράφο ποια θεωρείτε ως βάση του τυπογραφικού σας. 
  • Μέση χαρτιού. Στη μέση ακριβώς της γραμμής βάσης σχεδιάζετε μια κάθετη γραμμή ύψους ενός πόντου. Αυτή πρέπει να είναι η μέση του τυπογραφικού σας. 
  • Γωνιές τυπογραφικού. Ακριβώς στις δύο άκρες της γραμμής βάσης σχεδιάζετε δύο κάθετες γραμμές ύψους ενός πόντου. 


4. Σταυροί σύμπτωσης. Στις τέσσερις γωνίες που χαρτιού σας σχεδιάζετε από έναν σταυρό σύμπτωσης. Ο σχεδιασμός του είναι απλός. Αποτελείτε από έναν σταυρό (δύο κάθετες ευθείες) και ένα κύκλο. Επιλέγετε και τα τρία αυτά στοιχεία και τα στοιχίζετε (οριζόντια και κάθετα), ως προς το κέντρο του κύκλου. Το σημαντικότερο είναι ότι οι γραμμές του τελικού σχήματος, δεν είναι μαύρες, αλλά τις χρωματίζεται με το registration color. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα σύνθετο χρώμα, που επιτρέπει να εμφανίζονται οι σταυροί σύμπτωσης σε όλα τα φιλμ, τόσο σε CMYK όσο και σε PANTONE.

5. Ένδειξη CMYK, PANTONE. Πάνω στο τυπογραφικό γράφετε τη λέξη CMYK βάφοντας το κάθε γράμμα της στο αντίστοιχο χρώμα. Δηλαδή, βάφετε το «C» με CYAN, το «Μ» με MAGENTA, το «Υ» με YELLOW και το «Κ» με BLACK. Αυτό, έχει ως αποτέλεσμα, το κάθε γράμμα, μετά τους διαχωρισμούς να εμφανίζεται μόνο στο αντίστοιχο film. Με αυτό τον τρόπο δείχνετε πιο film αντιστοιχεί σε ποιο από τα τέσσερα χρώματα της τετραχρωμίας. Είναι πάρα πολύ σημαντικό αν υπάρχει κάποιο PANTONE χρώμα γράφεται τον κωδικό του (π.χ. PANTONE 256U) στο ίδιο χρώμα, ώστε να ξεχωρίσετε το συγκεκριμένο φιλμ από την τετραχρωμία.

6. Χρωματικές Σκάλες. Σε μία πλευρά του χαρτιού τοποθετείτε μια έγχρωμη ή και μια γκρι χρωματική σκάλα. Πολύ χρήσιμη στον τυπογράφο ώστε να μπορεί να μετράει τις δυνάμεις των χρωμάτων. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και έτοιμες χρωματικές σκάλες.



Διαδικασία Μοντάζ

Περίπτωση 1. Κάρτες μίας όψης

1. Απαραίτητη προϋπόθεση για να ξεκινήσει το μοντάζ είναι να έχει γίνει όλη προετοιμασία, όπως περιγράφθηκε στις δύο προηγούμενες παραγράφους.

2. Ενεργοποιείτε την παράμετρο Snap to Guidelines (από κεντρικό μενού View/ Snap to Guidelines).

3. Ανοίγετε το αρχείο κάθε κάρτας, κάνετε Group όλα τα στοιχεία που την αποτελούν (μαζί με τα σημεία κοπής) και με copy – paste την αντιγράφετε μέσα στο τυπογραφικό.

4. Όταν αντιγράψετε την πρώτη κάρτα, αλλά και για κάθε επόμενη, τοποθετείτε Guidelines, περιμετρικά από τα σημεία κοπής. Με τον τρόπο αυτό κάθε νέα κάρτα που θα προσθέτετε στο τυπογραφικό θα πηγαίνει και θα εφάπτεται δίπλα ακριβώς στην προηγούμενη.

5. Συνεχίζετε την αντιγραφή μέχρι την συμπλήρωση του τυπογραφικού.

6. Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία του τυπογραφικού και μετά από έναν τελευταίο έλεγχο, μπορείτε να δημιουργήσετε το PDF αρχείο προς εκτύπωση





Περίπτωση 2. Κάρτες διπλής όψης

1. Σημαντικός παράγοντας για να ξεκινήσει το μοντάζ είναι να έχει γίνει όλη προετοιμασία, όπως περιγράφθηκε στις δύο προηγούμενες παραγράφους.

2. Ενεργοποιείτε την παράμετρο Snap to Guidelines (από κεντρικό μενού View/ Snap to Guidelines).

3. Τοποθετείτε ένα κάθετο Guideline ακριβώς πάνω στη κάθετη γραμμή βάσης που ορίζει τη μέση του τυπογραφικού σας. Από το αριστερό τμήμα θα τοποθετηθούν, για κάθε κάρτα, οι πλευρές της Α όψης και στο δεξί τμήμα οι αντίστοιχες πλευρές Β όψης. Θα ήταν καλό να γράφατε την ένδειξη A και Β όψη πάνω στο τυπογραφικό στην περιοχή που ορίστηκε ως Δόντι του τυπογραφικού.

4. Ανοίγετε το αρχείο της πρώτης κάρτας, κάνετε Group όλα τα στοιχεία που την αποτελούν την Α όψη της (μαζί με τα στοιχεία κοπής) και με copy – paste την αντιγράφετε μέσα στο τυπογραφικό.

5. Την τοποθετείτε αριστερά από το κεντρικό Guideline (Τμήμα Α όψης), έτσι ώστε η δεξιά πλευρά της να εφάπτεται πάνω σε αυτό. Τοποθετείτε Guidelines, περιμετρικά από τα σημεία κοπής, σε όσες πλευρές δεν υπάρχουν ήδη.

6. Πηγαίνετε στο αρχείο της πρώτης κάρτας, κάνετε Group όλα τα στοιχεία που την αποτελούν την Β όψη της (μαζί με τα στοιχεία κοπής) και με copy – paste την αντιγράφετε μέσα στο τυπογραφικό.

7. Την τοποθετείτε δεξιά από το κεντρικό Guideline (Τμήμα Β όψης), έτσι ώστε η αριστερή πλευρά της να εφάπτεται πάνω σε αυτό. Τοποθετείτε Guidelines, περιμετρικά από τα σημεία κοπής, σε όσες πλευρές δεν υπάρχουν ήδη.

8. Επαναλαμβάνετε τα βήματα 4 έως 7 για την δεύτερη και τρίτη κάρτα. Το αποτέλεσμα θα είναι ως εξής. Οι Α όψεις των τριών καρτών θα είναι στο αριστερό τμήμα, η μία κάτω από την άλλη και θα εφάπτονται οι δεξιές πλευρές τους πάνω στο κεντρικό Guideline. Αντίστοιχα, οι Β όψεις των τριών καρτών θα είναι στο δεξί τμήμα, η μία κάτω από την άλλη και θα εφάπτονται οι αριστερές πλευρές τους πάνω στο κεντρικό Guideline. 




9. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην τοποθέτηση των υπολοίπων 3 καρτών. Χρησιμοποιώντας το copy-paste και προσθέτοντας κάθε φορά τα Guidelines που χρειάζονται, η τοποθέτηση θα γίνει ως εξής:

9.1. Η Α όψη της τέταρτης κάρτας θα τοποθετηθεί αριστερά από την Α όψη της πρώτης. Αντίστοιχα, Β όψη της τέταρτης κάρτας θα τοποθετηθεί δεξιά από την Β όψη της πρώτης.

9.2. Η Α όψη της πέμπτης κάρτας θα τοποθετηθεί αριστερά από την Α όψη της δεύτερης. Αντίστοιχα, Β όψη της πέμπτης κάρτας θα τοποθετηθεί δεξιά από την Β όψη της δεύτερης

9.3. Η Α όψη της έκτης κάρτας θα τοποθετηθεί αριστερά από την Α όψη της τρίτης. Αντίστοιχα, Β όψη της έκτης κάρτας θα τοποθετηθεί δεξιά από την Β όψη της τρίτης.

10. Όταν ολοκληρώσετε τη δημιουργία του τυπογραφικού και μετά από έναν τελευταίο έλεγχο, μπορείτε να δημιουργήσετε το PDF αρχείο προς εκτύπωση.

Το μοντάζ αυτό έχει γίνει με σκοπό να τυπωθεί με την τυπογραφική μέθοδο "Τούμπα". Με τον τρόπο αυτό και οι δύο όψεις των καρτών πρέπει να χωράνε στο ίδιο τυπογραφικό, ώστε να γίνεται εξοικονόμηση χαρτιού και χρόνου.

Σχετικά Αρθρα

Σχόλια