Beetroot & MEGA EBGE 2011



Αυτή είναι μια κατά πολύ καθυστερημένη είδηση, αλλά νιώθω ότι πρέπει να την αναφέρω. Τώρα, που έχει καταλαγιάσει ο θόρυβος της μεγάλης γιορτής, αισθάνομαι ότι η αξία του γεγονότος έχει διάρκεια. Η αξία αυτή δημιουργήθηκε από την ίδια την βράβευση, όχι ως ένα απλό γεγονός, άλλα ως απόδειξη ότι η Ελλάδα δεν επηρεάζεται μόνο από τους εξωτερικούς παράγοντες, αλλά έχει τη δυναμική να επηρεάζει και αυτή με τη σειρά της. Αυτό στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν έγινε μία, αλλά είναι η τέταρτη συνεχόμενη φορά που οι Beetroot νίκησαν το βραβείο MEGA EBGE, τη μεγαλύτερη διάκριση στον χώρο της επικοινωνίας και του Design, για τη δημιουργική τους δουλειά το 2011. 





Η beetroot είναι ένα δημιουργικό γραφείο, που ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2000 
στη Θεσσαλονίκη 
Στις 7 Οκτωβρίου του 2011 μέσα στο κατάμεστο Konzerthaus του Βερολίνου, αυτοί έντεκα νέοι δημιουργοί από την Ελλάδα ανεβαίνουν στη σκηνή για να παραλάβουν από τα χέρια του Peter Zee, προέδρου των red-dot communication design awards, το μεγαλύτερο βραβείο της τελετής και μία από τις σημαντι­κότερες διακρίσεις στο επικοινωνιακό design διεθνώς: Η Beetroot είναι πλέον το Agency of the Year για το 2011! To βραβείο που μόλις πέρσι απέσπασε η BBDO, η εταιρία-κολοσσός με περισσότερους από 15.000 υπαλλήλους σε 79 χώρες, περνάει για πρώτη φορά σε ελληνικά χέρια. Στο πλαίσιο της βράβευσης για το «σταθερά υψηλό επίπεδο» του συνολικού της έργου, η Beetroot καλείται να αναπτύξει την έκθεση-γύρο του θριάμβου που θα αποτελέσει το κεντρικό γεγονός στην παρουσίαση των red-dot του 2011. 





Αντίθετα με τις αυτο-αναφορικές εκθέσεις που έχουν συμβεί στο παρελθόν, η Beetroot αποφασίζει να δημιουργήσει τα «ελληνικά τέρατα», για να αντιστρέψει -με χιούμορ- τη κακή πολιτικο-οικονομική εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό (και ιδιαίτερα στη Γερμανία), παρουσιάζοντας ταυτόχρονα οικουμενικές φιλοσοφικές βάσεις και πρακτικές του σύγχρονου design. Χρησιμοποιώντας τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας με το διττό τους χαρακτήρα τόσο ως θύτες όσο και ως θύματα, τα "The Greek Monsters" λειτουργούν ως τα πλέον σύγχρονα σύμβολα ενάντια στο ρατσισμό, την απλοποίηση και τον αποκλεισμό, ενώ παράλληλα επικοινωνούν τις βασικές αρχές της δημιουργικότητας και κερδίζουν ενθουσιώδεις κριτικές όπου κι αν παρουσιάζονται.






Τα υπόλοιπα βραβεία:

  • Red Dot Agency Of The Year - Red Dot Design Awards:2011
  • European Agency of the Year - European Design Awards 2008 
  • Grand EBGE Award - EBGE 2010 (Greek Design Awards) 
  • Grand EBGE Award - EBGE 2008 (Greek Design Awards) 
  • Grand EBGE Award - EBGE 2006 (Greek Design Awards) 




Δημιουργικές δουλειές που πήραν πρώτα Βραβεία:
  • Photobiennale catalogue, client: Thessaloniki Museum of Photography, category: Artistic catalogue
  • Little robot, client:Private, category: Invitation/flyer/wishing card
  • Plagios, client: Biblia Chora Winery, category: Alcoholic drinks packaging
  • www.beetroot.gr, category: Self-promotional website 


Δημιουργικές δουλειές που διακρίθηκαν:

Σχόλια