Η ιστορία της Τυπογραφίας σε ένα Ελληνικό Μουσείο




Το Μουσείο Τυπογραφίας, προσφέρει στον επισκέπτη μια γνωριμία με τη τέχνη της τυπογραφίας και τα τυπογραφικά μηχανήματα που τη συνόδευσαν στη μακρά πορεία και εξέλιξή της.

Συγκεκριμένα στεγάζεται σ’ ένα χώρο που δημιούργησαν στα Χανιά ο εκδότης Γιάννης Γαρεδάκης και η σύζυγος του, Ελένη και λειτουργεί με δαπάνες της τοπικής εφημερίδας «Χανιώτικα Νέα».

Η συλλογή του μουσείου περιλαμβάνει δυσεύρετα και περίτεχνα τυπογραφικά πιεστήρια, που χρονολογούνται από τον 19ο αιώνα, αλλά και πιο σύγχρονα, αυτόματα πιεστήρια που λειτούργησαν κατά τη διάρκεια του 20ού. Παράλληλα, παρουσιάζονται διάφορα εργαλεία, πάγκοι εργασίας, τυπογραφικά στοιχεία. Ένα πιστό αντίγραφο του ξύλινου πιεστηρίου του Γουτεμβέργιου (από τα τρία που σώζονται ανά την Ευρώπη), εργαλεία, πάγκοι στοιχειοθεσίας, τυπογραφικά στοιχεία, μία λινοτυπική μηχανή, κοπτικές μηχανές, μηχανές βιβλιοδεσίας, όλα εκείνα τα συστατικά, που συντελούσαν στην αποτύπωση της λέξης, της έννοιας, της είδησης. 


 
Τα περισσότερα από τα περίπου 30 μεγάλα κομμάτια της συλλογής έχουν αγοραστεί από τη Γερμανία, την Ελβετία και την Ολλανδία.


Επιπλέον, στο Μουσείο βρίσκει κανείς σπάνια βιβλία, που χρονολογούνται από τον 16ο αιώνα, πρωτότυπα φύλλα κρητικών εφημερίδων από το 1890, χάρτες, χαρτονομίσματα και γραμματόσημα εποχής.


Στον χώρο του Μουσείου στεγάζεται και μία σημαντική βιβλιοθήκη κρητικών βιβλίων, εφημερίδων και περιοδικών. Το υλικό αυτό καταγράφεται και συνεχώς ενημερώνεται, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στους άμεσους στόχους είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής πρόσβασης για κάθε ενδιαφερόμενο. Στόχος της βιβλιοθήκης, μεταξύ άλλων, είναι η συγκέντρωση πάσης φύσεως εντύπων (περιοδικά, χάρτες, ημερολόγια, κ.λπ.) που έχουν γραφτεί για την Κρήτη, όπως και βιβλίων κρητικών συγγραφέων.


Το Μουσείο Τυπογραφίας των «Χανιώτικων Νέων» βρίσκεται στο κτίριο 13-03 στο Βιοτεχνικό Πάρκο Χανίων.

Η ηλεκτρονική του διεύθυνση είναι http://www.typography-museum.gr και η επικοινωνία μπορεί να γίνει μέσω του e-mail info@typography-museum.gr και το τηλέφωνο 28210 80091. 


Αυτόματο τυπογραφικό πιεστήριο
Μοντέλο: Heidelberg
Γερμανία 1920 - 1970 

Σιδερένιο τυπογραφικό πιεστήριο
Μοντέλο: Hagar Krause (1835)
Γερμανία

Λινοτυπική μηχανή
Μοντέλο: Intertype ΗΠΑ


Κάσες ταξινόμησης μεταλλικών τυπογραφικών στοιχείων 



Σχόλια