Το Ελληνικό Αλφάβητο και όσα δεν ξέρατε γι αυτό


Το Ελληνικό αλφάβητο είναι το αλφαβητικό σύστημα γραφής που χρησιμοποιείται για τη γραφή της ελληνικής γλώσσας, αλλά και ως πηγή συμβόλων για χρήση σε διάφορες επιστήμες.


Βασικά σημεία
Η αρχαία γραφή ήταν μεγαλογράμματη. Η μικρογράμματη γραφή (στουδιτική) είναι βυζαντινή ανάπτυξη. Η αρχαϊκή προφορά παρατίθεται σε παρένθεση.



Απαρχαιωμένα σημεία
Οι χαρακτήρες αυτοί καταργήθηκαν σε πρώιμη περίοδο, πριν την κλασική εποχή, ή χρησιμοποιούνταν μόνο σε μη κλασσικές τοπικές εκδοχές του αλφάβητου.



Το ϡ (σαμπί) έχει πολύπλοκη ιστορία και αμφισβητείται αν χρησιμοποιήθηκε ποτέ ως κάτι περισσότερο από αριθμητικό. 

Άλλα σημεία

Το Ϛ (στίγμα) δεν είναι εν γένει γράμμα του αλφαβήτου, αλλά αντικαταστάτης του Ϝ (βαυ ή δίγαμμα) στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης.


Γραφή
Η πρώτη γραφή που αποδεδειγμένα χρησιμοποιήθηκε για τη γραφή της ελληνικής γλώσσας είναι η Γραμμική Β περίπου τον 15ο αιώνα π.Χ.. Το ελληνικό αλφάβητο άρχισε να χρησιμοποιείται από τον 9ο αιώνα π.Χ.. Το 403 π.Χ. εισήχθηκε στην Αθήνα το λεγόμενο Ευκλείδειο αλφάβητο. Αφαιρέθηκαν τα γράμματα Ϝ, Ϟ και Ϡ και υιοθετήθηκαν τα γράμματα Η και Ω. Σε όλη την αρχαιότητα το αλφάβητο περιελάμβανε μόνο τις μορφές των γραμμάτων που σήμερα τις λέμε κεφαλαία. Είναι η λεγόμενη μεγαλογράμματη γραφή. Από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες, η επιθυμία των γραφέων να γράφουν πιο γρήγορα, καθώς επίσης και η ανάγκη να χωρούν περισσότερες πληροφορίες στα, μικρά σε μέγεθος αλλά και ακριβά, φύλλα παπύρου ή περγαμηνής, οδήγησαν σιγά σιγά στη διαμόρφωση των μορφών των γραμμάτων που σήμερα λέγονται πεζά. Αυτή είναι η μικρογράμματη γραφή. Αυτή η διαδικασία μεταβολής της μορφής των κεφαλαίων γραμμάτων είχε συμπληρωθεί μέχρι τον 9ο αιώνα.

Σήμερα η ελληνική εξακολουθεί να γράφεται με το αρχαίο ελληνικό αλφάβητο.


Σύγχρονες θεωρίες
Για το πότε ακριβώς, σε ποιο μέρος και με ποιον τρόπο δημιουργήθηκε το ελληνικό αλφάβητο υπήρξαν πολλές απόψεις. Θεωρείται όμως αναμφισβήτητο πως πρότυπό του ήταν κάποια πρώιμη σημιτική γραφή, ενώ την ακριβή προέλευσή του άλλοι την αποδίδουν στο φοινικικό αλφάβητο και άλλοι βλέπουν και επίδραση της πρωτο-χανανιτικής γραφής. Η επικρατέστερη πάντως ερμηνεία θεωρεί πως πρότυπο υπήρξε το φοινικικό αλφάβητο, το οποίο πρέπει να γνώρισαν οι Έλληνες καθώς ταξίδευαν στα τέλη του 9ου π.Χ. αιώνα στην ανατολική Μεσόγειο.
Κυριότερα επιβεβαιωτικά στοιχεία αυτής της άποψης είναι ότι τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου διατήρησαν τα φοινικικά τους ονόματα, αν και τα ονόματα αυτά δεν σήμαιναν τίποτα στα ελληνικά. Αντιθέτως, στα φοινικικά κάθε γράμμα ήταν ονομασμένο κατά μια λέξη που ξεκινούσε με αυτό (aleph=βόδι, beth=σπίτι, gimel=καμήλα κ.λπ.). Γι' αυτό το λόγο και τα ονόματα των γραμμάτων παρέμειναν άκλιτα στα ελληνικά. 

Το 1952, ο ιστορικός Ignace Gelb υποστήριξε ότι το αρχαιοελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιεί μεν φοινικικούς χαρακτήρες αλλά είναι το πρώτο πραγματικό αλφάβητο (δηλ. γράμμα=φθόγγος) ενώ το φοινικικό και τα άλλα σημιτικά αλφάβητα που προηγήθηκαν είναι συλλαβάρια (στα συλλαβάρια, κάθε χαρακτήρας αντιπροσωπεύει συγκεκριμένο συνδυασμό συμφώνου-φωνήεντος, δηλαδή συλλαβή). Η θέση αυτή στηρίχτηκε στην απουσία φωνηέντων, πλην ειδικών περιπτώσεων, στα σημιτικά αλφάβητα. Η άποψη αυτή έχει δεχτεί έντονη κριτική τα τελευταία χρόνια, ως μη λαμβάνουσα υπόψη την ιδιαιτερότητα των συμφώνων στις σημιτικές γλώσσες, μαζί με άλλα επιχειρήματα. Εκτός αυτού, πέντε αιώνες πριν το ελληνικό αλφάβητο, τρία μακρά και βραχέα φωνήεντα, τα /a, /i, /u υπήρχαν ήδη στο σημιτικό αλφάβητο της Ουγκαρίτ, πράγμα που δείχνει ότι οι Έλληνες απλά βελτίωσαν σημαντικά μια ήδη υπάρχουσα ιδέα. 
Μέσα στον 7ο π.Χ. αι. όλες οι ελληνικές πόλεις-κράτη είχαν ήδη διαμορφώσει και χρησιμοποιούσαν η καθεμιά το δικό της αλφάβητο με κατά τόπους ιδιομορφίες.

Το ελληνικό αλφάβητο έγινε η βάση για τη δημιουργία του λατινικού αλφαβήτου. Πράγματι, το λατινικό αλφάβητο προέρχεται κυρίως από το ετρουσκικό αλφάβητο το οποίο με τη σειρά του, και σύμφωνα με την επικρατέστερη σήμερα άποψη, βασίστηκε στο ελληνικό. 


Η εξέλιξη του αλφάβητου
Οι αλεξανδρινοί γραμματικοί κατέτασσαν δεκαέξι γράμματα στο πρώτο ελληνικό αλφάβητο: το Α, το Β, το Γ, το Δ, το Ε, το Ι, το Κ, το Λ, το Μ, το Ν, το Ο, το Π, το Ρ, το Σ, το Τ και το Υ. Αργότερα ακολούθησαν τα Θ, Φ και Χ. Με την πρόσθεση των γραμμάτων Ζ, Ξ, Ψ, Η και Ω γεννήθηκε το ιωνικό αλφάβητο. Στις αρχαίες Ελληνικές επιγραφές συναντάμε τρεις παραλλαγές του αλφάβητου: το Αιολικό ή Δωρικό, το Αττικό και το Ιωνικό. 


Το αιολικό και το δωρικό αλφάβητο το συναντάμε σε επιγραφές της Θήρας, της Μήλου, στην Πελοπόννησο, στην Βοιωτία και στην Μεγάλη Ελλάδα, στην Σικελία και στην Νότια Ιταλία. Το αττικό αλφάβητο (τα Αττικά γράμματα) το συναντούμε στις επιγραφές της Αττικής πριν την εποχή του Ευκλείδη (402 π.Χ.). Το ιωνικό αλφάβητο το συναντάμε σε επιγραφές στο Ιώνιο πέλαγος και στην Μικρά Ασία. 

Άλλες χρήσεις
Τα γράμματα του ελληνικού αλφαβήτου χρησιμοποιούνται και στο ελληνικό σύστημα αρίθμησης. Το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιείται ευρέως ως δεξαμενή συμβόλων για χρήση στις επιστήμες είτε ως διεθνώς καθιερωμένα σύμβολα (π.χ. π=3,14) είτε για κάθε πρόσφορη χρήση.
Όπως και το λατινικό αλφάβητο, το ελληνικό χρησιμοποιείται για την αρίθμηση (κυρίως όταν μας ενδιαφέρει η σειρά), π.χ. οι 24 ραψωδίες της Οδύσσειας αριθμούνται με τα μικρά γράμματα του αλφαβήτου, ενώ της Ιλιάδας με τα κεφαλαία. Ιδιαίτερα στην Αστρονομία το ελληνικό αλφάβητο χρησιμοποιείται για την αρίθμηση των αστέρων, π.χ. το άλφα Κενταύρου είναι ο φωτεινότερος αστέρας του αστερισμού του Κενταύρου, ενώ το ωμέγα είναι ο 24ος σε φωτεινότητα. Μετά το τέλος των ελληνικών γραμμάτων ακολουθούν τα λατινικά και κατόπιν ακολουθούν οι αραβικοί αριθμοί.


Σχόλια

  1. Ο Εβραίος καθηγητής Γλωσσολογίας τού Πανεπιστημίου τού Τελ Αβίβ, Ιωσήφ Γιαχούντα, αναφέρει οτι η Εβραϊκή είναι Ελληνική.
    Έχουν βρεθεί πινακίδες με ελληνικά γράμματα, τής 3ης χιλιετίας π.Χ..
    Πως μπόρεσε ο Όμηρος να γράψει το ανεπανάληπτο αριστουργήματά του, τον 8ο π.Χ. αιώνα, εάν το αλφάβητο ήταν μόλις 100 ετών;;;;;; Είναι δυνατόν ο Όμηρος να είχε στην διάθεσή του μια γλώσσα με 7500000 λέξεις (τότε), χωρίς να υπάρχει αλφάβητο ή μήπως τις εφήυραν μέσα σε 100 χρόνια;
    Οι Εβραίοι δεν είχαν αλφά-βητο διότι δεν είχαν φωνήεντα.
    Στους υποστηρικτές τής φοινικικής προελεύσεως τής ελληνικής αλφαβήτου αφήνω να σχολιάσει ο Αϊνστάιν.
    " Για δυο πράγματα είμαι βέβαιος. Για το άπειρον τού Σύμπαντος και το άπειρον τής ανθρώπινης ηληθιότητος, αν και για το πρώτο δεν είμαι τόσο βέβαιος".

    Νικολαος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΛΕΤΕ ΟΤΙ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΕΧΟΝΤΑΝ ΣΑΝ ΠΡΟΤΥΠΟ ΤΟ ΓΟΙΝΙΚΟ ! ΜΕΓΑ ΚΑΙ ΤΕΡΑΣΤΕΙΟ ,ΟΛΕΘΡΙΟ ΣΦΑΛΜΑ ! ΑΝ ΔΕΧΘΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΣΚΟΜΙΣΕΤΕ ΑΠΟΔΕΙΚΤΙΚΑ ΣΤΟΧΕΙΑ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΤΑ ΑΠΟ ΦΟΙΝΙΚΕΣ ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ, ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ ,ΑΣΤΡΟΝΟΜΟΥΣ,ΓΕΩΡΓΡΑΦΟΥΣ,ΓΙΑΤΡΟΥΣ κ.λ.π. ΚΑΙ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΕΡΓΑ ΤΟΥΣ . Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΛΩΣΣΑ ΒΑΣΙΖΟΜΕΝΗ ΣΤΟ ΑΛΦΑΒΗΤΟ ΤΗΣ ΕΧΕΙ ΝΑΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙ ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΜΕ ΠΛΕΙΣΤΑ ΣΥΓΓΡΑΜΜΑΤΑ,ΕΝΑΝ ΟΜΗΡΟ ΜΕ ΤΗΝ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΙΛΙΑΔΑ,ΕΝΑΝ ΑΣΚΛΗΠΙΟ,ΕΝΑΝ ΙΠΠΟΚΡΑΤΗ ΤΟΝ ΟΡΚΟ ΤΟΥ ΟΠΟΙΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΣΚΟΜΗ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΟΙ ΝΕΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ,ΕΝΑΝ ΘΑΛΗ ΜΕ ΤΟ ΘΕΩΡΗΜΑ ΤΟΥ ,ΕΝΑΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ ,ΕΝΑΝ ΠΛΑΤΩΝΑ ,ΕΝΑΝ ΑΡΙΣΤΑΡΧΟ ΚΛΠ,ΦΙΛΟΣΟΦΟΥΣ,ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟΥΣ,ΓΕΩΓΡΑΦΟΥΣ,ΡΗΤΟΡΕΣΣΑΝ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗ κ.λπ. ΠΕΙΤΕ ΜΟΥ ΤΩΡΑ ΕΣΕΙΣ ΕΝΑ ΦΟΙΝΙΚΑ ! ΑΝ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΤΟΤΕ ..........

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου