Design Walk 2012


Σαββάτο μεσημέρι. Ακόμα και ο καιρός έκανε ένα διάλλειμα και έγινε υπέροχος για μια βόλτα στους δρόμους του Ψυρρή. Παρέες με άτομα σχετικά ή άσχετα με τον τομέα των γραφικών τεχνών, έψαχναν πιο θα ήταν το επόμενο δημιουργικό γραφείο στη λίστα τους. Στο μυαλό μου γύριζε συνέχεια η σκέψη ότι όλο αυτό το σκηνικό έμοιαζε περισσότερο με ένα παιχνίδι. Μετά από τα πέντε γραφεία που πρόλαβα να επισκεφτώ. Υστέρα από τα όσα διαφορετικά πράγμα είδα και άκουσα, αποφάσισα πως όντως έμοιαζε με ένα παιχνίδι θησαυρού.
Το έπαθλο φέτος, σε αντίθεση με πέρυσι, ήταν ότι ενάντια στην μιζέρια και στην κρίση το Design Walk έδωσε ένα δυναμικό παρόν. Όλοι (ή έστω οι περισσότεροι) από όσους  ασχολούμαστε επαγγελματικά ή φλερτάρουμε με τον συγκεκριμένο κλάδο, ήμασταν εκεί. Επικοινωνήσαμε, ο καθένας με τον τρόπο του. Οι διοργανωτές με την φιλοξενία τους, οι χορηγοί με την θετική τους διάθεση και όλοι εμείς οι υπόλοιποι με τη συμμετοχή μας. Είδαμε, ακούσαμε, μιλήσαμε σε γεμάτα από συναδέλφους γραφεία.
Φεύγοντας, είχα την αίσθηση ότι τελικά ήμασταν όλοι κερδισμένοι σε αυτό το παιχνίδι. Ο καθένας, ίσως, ανάλογα με τον ρόλο που έπαιξε και το ποσοστό που βοήθησε. Φέτος όμως, αυτή ακριβώς η αίσθηση του κέρδους έδειχνε να έχει μεγαλύτερη αξία. 
Θ.Μ.


5. "g" - Τουρισμός

Σε αντίστιξη με την ελυτική ρήση “Eάν αποσυνδέσεις την Ελλάδα στο τέλος σου μένουν μια ελιά, ένα αμπέλι και ένα καράβι”, ο τουρίστας φαντασιώνεται μεμοραμπίλια με αττικό φως, Παρθενώνα, απέραντες παραλίες, διονυσιακές νύχτες και ό,τι ανέλπιστα νεωτερικό του προσφέρεται. Το τρισδιάστατο αναμνηστικό που παίρνει μαζί του είναι αποκαλυπτικό. Είναι
το πρώτο που αποδίδει τα Αιώνια Δίπολα αυτής της χώρας σε ζεύγη του Τότε/Τώρα, Ιδανικό/Ρεαλιστικό, Αρχαίο/Σύγχρονο, Παραδοσιακό/Τεχνοκρατικό. Tα προφητικά λόγια καλύπτουν σε ένα ηχητικό logo-μάσκα την ένδοξη πόλη: “Ο τουρισμός είναι η πιο ισχυρή βιομηχανία της Ελλάδας” και ένα διττής οπτικής “προϊόν” αποτυπώνει το μέλλον.
Μιαούλη 6 → Τ +30 210 3223636 → www.georgiougavrilakis.com








7. "Π6" - Κοινωνικά Πρότυπα
Οι θέσεις των ιστορικών διίστανται. H επίσημη εκδοχή των Αντικρατικών, θέλει την 25η Μαρτίου 2022, ημέρα εορτασμού της 201ης επετείου της ένδοξης απελευθέρωσης από τους Τούρκους, στο Θωρηκτό Αβέρωφ, να συνδέεται με την εξαφάνιση των τότε κοινωνικών προτύπων από μία Ομάδα Ρεφορμικών Προβοκατόρων και την “υποχρεωτική προφυλάκισή” τους σε ένα νησί-πλατώ. Σε μια στιγμή, όλα τα πρότυπα που κυριαρχούσαν στην νεότερη ιστορία της Ελλάδας εξαφανίζονται, φήμες ισχυρίζονται στην μακρινή ατόλη του Lost. Στο εργαστήριο των ιστορικών θαυμάτων, ήδη εκκολάπτονται οι νέες γενιές ηγετών.
Μελανθίου 8 → +30 210 3216050 → www.pi6.gr




8. "Sereal Designers" - Διακυβέρνηση
Δέκα χρόνια μετά δείχνουν όλα δρομολογημένα. Οι σημερινές πολιτικές καταδικάζουν το μέλλον. Άραγε παίζει ρόλο η φαντασία στην αλλαγή; Για να φανταστείς το μέλλον πρέπει πρώτα να οραματιστείς το παρόν. Αμηχανία ή έπαρση; Συμμετοχή ή άρνηση; Φαντασία ή φαντασίωση; Λαβυρινθώδεις σκέψεις μπας και δούμε αύριο φως.
Μιαούλη 19 → t +30 210 3215102 → www.sereal.net







10. "This is Amateur" - Καταναλωτισμός
Έχεις έναν ερυθρόμορφο αμφορέα με αυλητρίδες να σου δώσω μια second hand χρυσή πόρπη; Η προομηρική οικονομία του 860 π.Χ. είναι εδώ. DIY online πωλήσεις, οι ψηφιακοί ανταλλακτικοί εμπορικοί δρόμοι είναι οι νέοι δρόμοι του vintage μεταξιού. Το 2022 «ο θάνατος του μετακαπιταλιστικού εμποράκου» είναι γεγονός, ενώ χιλιάδες σπίτια έχουν μετατραπεί σε υπερχειλισμένες αποθήκες stock αγαθών. Το εμπόριο έχει συρρικνωθεί και τα βασικά παράγονται σε μπαλκόνια-θερμοκήπια, σε ατελιέ-κοινόβια, σε αποθήκες-κολλεκτίβες. To τέλος του advanced marketing, με ερασιτεχνικό product styling, χωρίς
ρετούς και στοχευμένο καταναλωτικό κοινό.
Πρωτογένους 6 → t +30 210 3239136 → www.thisisamateur.com






12. "ABOUT" - Έκθεση, κολέγιο ΒΑΚΑΛΟ ART & DESIGN
concept : design : inter/national – 10 χρόνια Master of Arts Βακαλό
Σε πείσμα των καιρών, κόντρα στην κοινοτοπία του δυσοίωνου, το μέλλον θα είναι αποτέλεσμα μεθοδικού σχεδιασμού (design), βασισμένου σε εμπνευσμένες και εφαρμόσιμες ιδέες (concept), φέρνοντας σε δημιουργική επαφή το ιδιωτικό και
το δημόσιο, το τοπικό και το παγκόσμιο (inter/national). Παρουσίαση 25 επιλεγμένων έργων.
Μιαούλη 18 → Τ +30 210 3314480 → www.about-art.gr → www.vakalo.gr





Πηγές
- Το εισαγωγικό κείμενο και οι φωτογραφίες είναι δικά μου
- Τα κείμενα για το κάθε γραφείο είναι από τον οδηγό του Design Walk. Τα πρόσθεσα γιατί με αυτόν τον τρόπο το περιεχόμενο των φωτογραφιών αποκτά κάποιο νόημα για κάποιον που δεν επισκέφθηκε τα συγκεκριμένα γραφεία.

Σχόλια