Φορολόγηση – Αποφορολόγηση Μακέτας



Αυτό το άρθρο προέκυψε μετά από την κουβέντα που είχα με κάποιους φίλους γραφίστες που διατηρούν βιβλία και κόβουν τιμολόγια. Σκέφτηκα λοιπόν, ότι τα παρακάτω ίσως φανούν χρήσιμα και σε άλλους γραφίστες. Οπότε, εδώ θα δείτε ίσως με λίγο "μπακαλίστικο" τρόπο δύο πολύ βασικούς υπολογισμούς. Ο πρώτος υπολογισμός, αφορά την φορολόγηση, δηλαδή τον τρόπο που υπολογίζεται ο ΦΠΑ σε ένα τιμολόγιο και ο δεύτερος αφορά την αποφορολόγηση, δηλαδή, τον τρόπο που βρίσκεις το ποσό του ΦΠΑ και το αρχικό κόστος, σε ένα ήδη διαμορφωμένο ποσό. Θα σας παρακαλούσα αν ξέρετε κάτι διαφορετικό ή κάτι καλύτερο πείτε το και στους υπόλοιπους.  

ΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Ο τρόπος που υπολογίζουμε το ΦΠΑ, μάλλον είναι ήδη γνωστός. Αξίζει όμως να  αναφερθεί γιατί θα είναι χρήσιμος για τη συνέχεια.

Για να βρούμε το ποσό του ΦΠΑ
Αν έχουμε μια μακέτα που το κόστος της είναι 250 ευρώ, τότε αυτό το πολλαπλασιάζουμε με το τρέχον ποσοστό του ΦΠΑ (23%). Το νούμερο που προκύπτει είναι το ποσό του ΦΠΑ.



Για να βρούμε το συνολικό κόστος
Για να βρούμε το συνολικό κόστος της μακέτας προσθέτουμε την αρχική αξία (250 ευρώ) με το ποσό του ΦΠΑ που βρήκαμε στην προηγούμενη πράξη.



ΑΠΟΦΟΡΟΛΟΓΗΣΗ
Αν έχουμε μια μακέτα που στοιχίζει 708,48 ευρώ και θέλουμε να βρούμε ποια είναι η καθαρή αξία της και ποιο το αντίστοιχο ΦΠΑ, κάνουμε τα παρακάτω.

Για να βρούμε το ποσό του ΦΠΑ
Πολλαπλασιάζουμε το ποσό  (708,48 ευρώ) με τον αριθμητή από το ποσοστό του ΦΠΑ (23) και το αποτέλεσμα το διαιρούμε με το συνολικό ποσοστό ΦΠΑ (123). Το ποσό που βγάνει (132,48) είναι το ΦΠΑ που έχει υπολογιστεί επί του συνόλου.



Για να βρούμε την καθαρή αξία
Αν το ποσό του ΦΠΑ (132,48) το αφαιρέσουμε από το συνολικό ποσό  (708,48 ευρώ)  θα βρούμε την καθαρή αξία της μακέτας (576 ευρώ).



Επαλήθευση
Για να επαληθεύσουμε την παραπάνω πράξη, κάνουμε τη διαδικασία της φορολόγησης  στην καθαρή αξία της μακέτας (576 ευρώ).

Σχόλια